Index Vakbarát Hírportál

5-ös metró kell a budapesti olimpiához

2008. december 18., csütörtök 13:57 | tizenöt éve frissítve

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén támogatta az 2020-as budapesti olimpia megrendezését és az erről szól olimpia törvény megalkotását.

Demszky Gábor főpolgármester sajtótájékoztatón elmondta, a főváros a csütörtöki döntéssel kijelölte a rendezvény lehetséges helyszíneit. Az eseményt ezek szerint a csepeli szigetcsúcson (itt lenne a központ), a Margit-szigeten, a Dagály fürdő térségében és a Puskás Stadionnál rendeznék meg.

A döntést az ellenzéki pártok is támogatták. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, az olimpiai eszme jegyében elkezdődhet egy valódi együttműködés a fővárosban. Hozzátette, ebben az ügyben az ellenzék minden támogatást megad.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnöke közölte, az olimpiai törvény tervezetét hamarosan a parlament elé terjesztik a fővárossal közösen, és reméli, hogy ott is hasonló ötpárti, konszenzusos döntést hoznak róla. Hozzátette, a jogszabály nem kötelez még semmire, csak a felkészülést biztosítja ahhoz, hogy a kormány 2011-ben meghozhassa a döntést a pályázatról.

Az olimpiai építkezések megkezdéséig számos közlekedési fejlesztést el kell indítani. A főváros tervei szerint 2020-ig meg kell épülnie az 5-ös metrónak, a 2-es villamost meg kell hosszabbítani a Csepel-szigetig, a 3-as villamost meg kell hosszabbítani Budafok belvárosáig, újra kell ütemezni a Duna-hidak építését. Forrást erre nagyrészt a kormánytól remél a főváros.

A MOB messzemenően támogat

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében, mint annak elnöke, bizakodással követem a budapesti olimpia megrendezéséért, illetve a megrendezés jogának megszerzéséért tett közös erőfeszítéseket.
A MOB már több alkalommal hozott egyhangú közgyűlési határozatot, hogy a Magyarországon rendezendő olimpiai játékok gondolatát messzemenően támogatja, kész együttműködni a főváros, a kormány illetékeseivel. Véleményünk szerint az olimpiai játékok sikere alapvetően három tényezőn múlik:
- A korszerű létesítményeken
- A rendezés minőségén
- A hazai csapat sikeres szereplésén.
Ezen hármas követelmény megvalósulása egyszerre igényel megkülönböztetett erkölcsi és anyagi támogatást, hosszú távú felkészülést a döntéshozóktól. (írta közleményében a MOB honlapján Schmitt Pál)

Rovatok