Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak elkápráztatták az egész világot

2008. augusztus 9., szombat 11:35 | nyolc éve frissítve

Megmutatták, hogy az új Kína éreztetni akarja jelenlétét a világban, írta a Guardian a megnyitó ünnepségről. A világsajtó szerint a ceremónia minden képzeletet felülmúlt.

„Kína már megnyerte első aranyát – olvasható a spanyol Marca honlapján a megnyitó visszhangjaként. – A Nemzeti Stadion közönsége több mint négy óráig élvezhette a nem mindennapi szín-, hang- és fénykavalkádot, minden idők legfantasztikusabb koreográfiájával fűszerezve.”

A lap kiemeli, hogy bár Kína történelmében a szerencsének mindig meghatározó szerepe volt, az öt nyolcassal kezdődő (2008.08.08, 8:08), és három év intenzív felkészülést igénylő ceremónia minden képzeletet felülmúlt. Megemlítik, hogy a Madárfészekben jelen lévő sportolók, díszvendégek és nézők a körülményekhez képest jól viselték a magas páratartalmat és a 35 fok körüli hőséget.

Az angol Guardian elismerően szólt a Kína ötezer éves történelmét és 14 ezer önkéntest felvonultató megnyitóról. „Megmutatták, hogy az új Kína éreztetni akarja jelenlétét a világban. Ez az olimpia nem ismer határokat” – olvasható a lapban. Nem felejtik el azt sem, hogy hiába voltak óriáskivetítők a Tiananmen téren, a kínai hadsereg nem engedte a zászlókkal, arcfestékben és Kínát buzdító feliratokkal ellátott pólókban díszelgő embereket Peking szívébe. Ettől függetlenül a kínai emberek számára ez a mérhetetlen büszkeség napja volt.

„Az olimpia jól mutatja, mekkora erővel rendelkezünk most. A változás hatalmas. Nem rég még olajlámpákkal világítottunk” – mondta a Guardiennek a májusi szecsuáni földrengés egyik idős túlélője.

„Ne izguljatok. Nem jelentünk veszélyt senkire” – ez a kínaiak üzenete a világnak, fogalmazott a New York Times. Az amerikai lap kitér a megnyitó propaganda jellegére, illetve a Kína nagyhatalmi szerepére és felfoghatatlan iramú fejlődésére. Mint írják, a mai Kína már a hét évvel ezelőtti önmagával sem hasonlítható össze; akkor kapták meg az olimpia rendezési jogát.

Kína megtette az első lépést a világ elkápráztatására, és arra, hogy a pekingi olimpia minden szempontból a legek ötkarikás játéka legyen.

Rovatok