Index Vakbarát Hírportál

3 érmet szerzett a 3 testvér Pekingben

2008. augusztus 27., szerda 11:57

Száznégy év után szerepelt három testvér egyszerre ugyanabban a számban az olimpián. A tornász Tritschler fivérek után a Lopez testvérek taekwondóban indultak ugyanazon a játékokon egy sportágban. A nicaraguai származású család két fia és egy lánya három érmet is szerzett, úgy, hogy az edzőjük a saját bátyjuk.

Igazi családi eseménnyé változtatta a pekingi taekwondoversenyeket az amerikai Lopez család. A Nicaraguából 1972-ben áttelepült Julio és felesége, Ondino ismerősökkel körülvéve szurkolt a három gyereknek, a 80 kilóban induló Steve-nek, a 68 kilósok között versenyző Marknak és az 57 kilós Dianának. Biztosan az edzőnek is szorítottak, mert ő is családtag, a legnagyobb gyerek, Jean. Az amerikai taekwondo-válogatott egyetlen tagja nem volt Lopez, a 49 kilósok között indult Charlotte Craig.

Diana és Mark

A Lopez-trió száznégy év után az első testvérhármas, amely egy sportágban indult az olimpián. 1904-ben Edward, Richard and William Tritschler St. Louisban tornászként vett részt. A 119 fős tornamezőny 111 amerikai versenyzője közé tartoztak, de nem nyertek érmet.

Ellentétben Lopezékkel, akik mindhárman odaértek a dobogóra. A harmincéves Steven bronzérmes lett, a huszonhatodikban járó Mark döntőt vívhatott, a kettővel fiatalabb Diana harmadikként végzett, ezzel történelmet írtak.

Minden az apával kezdődött, aki lelkesedett a küzdősportokért és elvitte egy taekwondoedzésre az akkor nyolcéves Jeant. Hamarosan az egész család szenvedélye lett ez a sport, a házuk garázsában zajlottak az edzések. A legtehetségesebbnek a második legidősebb fiú, Steven bizonyult, aki 2000-ben a sportág első olimpiai bajnoka lett. Négy évvel később megvédte a címét, a kettő között pedig nyert két világbajnokságot. A két testvér később ért fel a csúcsra: egyaránt a 2005-ös madridi vb-n, amikor Steven újabb aranyat szerzett. A három testvér tehát három arannyal tért haza Spanyolországból.

Nagy vágyuk teljesült, amikor eldőlt, mindhárman ott lehetnek Pekingben. Ezzel édesanyjukat is sikerült elcsalni Kínába. A repüléstől ódzkodó Ondinóval megígértették, ha mindannyian kijutnak, elkíséri őket. Mivel aranyat nem látott, már az egész család a 2012-es londoni olimpiára készül.

Rovatok