Index Vakbarát Hírportál

Kerékpárral mentek Szegedről Pekingbe

2008. július 7., hétfő 16:49

Mindvégig kerékpáron tette meg a Szegedtől Pekingig tartó 10 200 kilométeres utat egy szegedi testvérpár, amely a napokban érkezett meg a kínai fővárosba. A 41 éves Szabó Géza és 29 éves öccse, Csaba május 5-én indult a szegedi Széchenyi térről. Naponta átlagosan 175 kilométert kerekeztek és 58 nappal később, július 2-ra a kínai fővárosba is kerékpáron érkeztek.

"Legjobban az esőtől tartottam az egész út során, és valóban, már az indulás napján eláztunk. Szinte minden nap kaptunk egy kis esőt, még a Góbi-sivatagban is esett egy keveset" - monda el az MTI-nek Szabó Géza. A testvérek nem különleges, hanem saját, húszéves kerékpárjaikon tették meg a Kínába vezető utat. Útiköltséggel sem voltak bőven ellátva: az egész útra fejenként 500 ezer forintot számoltak, és ebben már a visszaútra szóló repülőjegy, valamint az utazás előtti ügyintézésre, felszerelésre és a vízumokra költött összeg is benne van.

Az utazást észrevétlenül készítették elő, nehogy a sajtónyilvánosság miatt esetleg gondjaik legyenek az orosz és kínai beutazási engedélyek beszerzésével. Számításaik úgy tűnik, beváltak, mert Oroszországba és Kínába is gond nélkül kaptak vízumot és mindvégig kerékpáron tehették meg az utat. Az egy héttel korábban Pekingbe érkezett orosházi kerékpárosok Oroszországba egyáltalán nem, Kínába pedig csak olyan feltétellel kaptak vízumot, hogy a mongol főváros, Ulánbátor után gyakorlatilag csak Pekingben ülhettek ismét kerékpárra.

Rovatok