Index Vakbarát Hírportál

Megverheti-e bárki a Dream Teamet?

2008. augusztus 10., vasárnap 13:02 | nyolc éve frissítve

Elkezdődött a pekingi olimpia egyik legjobban várt sporteseménye, a férfi kosárlabdatorna is, ahol első nap Kína csap össze az amerikai csapattal. A litvánok már megverték a címvédő argentinokat. A nőknél viszont eddig nincs meglepetés, Amerika és Ausztrália is nyert, és szidják egymást.

Amerikát most nem Dream Teamként, hanem Redeem Teamként nevezik meg, mivel mind a legutolsó világbajnokságon, mind az athéni olimpián kínosan leégtek. Amerika most a legjobbjaival jött el, és eddig igazi ellenfelet nem találva, szórakozva vertek mindenkit.

A Los Angeles Lakersszel a bajnoki döntőt elbukó Pau Gasol is bemutatkozott a spanyol csapattal, amelyben több NBA-közeli játékos is szerepel: Calderon, Garbajosa, Navarro és Marc Gasol. Az elődöntőbe várt görögöket simán verték. Őket nem véletlenül várja mindenki a döntőbe, sőt vannak amerikai újságírók, akik szerint képesek megverni a Team USA-t is, mert míg előbbi egy igazi-, utóbbi csak egy streetballcsapat.

Az NBA-játékosok minden olimpiai küldöttség jeles alakjai, Dirk Nowitzki, Manu Ginobili, Jao Ming és Jasikevicius is vitte országa zászlaját. A Dallas Mavericks német játékosa eddig több időt töltött a fodrásznál, hogy az öt karikát belefaragják a fejébe, mint a pályán, ahol Angolát 29 ponttal ütötték meg, míg az amerikai és NBA-játékosokkal felálló orosz csapat simán győzött Irán ellen.

Jao Amerika ellen

Ma az olimpia minden bizonnyal legjobb tévés nézettséget hozó meccse következik, mert pályára lép Kína 229 cm-es kosársztárja, a Houston Rockets játékosa, Jao Ming, aki népszerűbb szimbólum a pekingi játékok öt kabalaállatánál is. Jao elég pesszimista a szereplésüket illetően, hiába csapattársa Ji (Milwaukee Bucks), illetve a mai nap a Los Angeles Lakersbe igazolt Szun Jue. Jao nemcsak Kínában, Amerikában is fontos ikon, a Coca-Cola nemzetközi kampányában együtt szerepel azzal a Lebron Jamesszel, aki az egész olimpiai delegáció kiemelt játékosa (még a Time címlapján is ő figyel), és akitől elvárja a közvélemény, hogy helyrehozza a világbajnokságon és az athéni olimpián velük esett szégyent, amit tényleg traumaként fogtak fel. Ezért lett válogatott Kobe Bryant, ezért tért vissza a csapat egyetlen olimpiai bajnoka, a 36 éves Jason Kidd, és ezért rendelnek alá mindent az olyan fiatal szupersztárok, mint Wade, Anthony, Paul vagy James.

A végső győzelemre is esélyes, olimpiai címvédő Argentína kezdő ötösében négy NBA-játékossal áll fel, köztük két kétszeres NBA-győztessel, Obertóval és Ginobilivel, mégsem bírtak a litvánokkal. Az első félidő kiegynlített játéka után Litvánia kinti dobásokkal ellépett, az argentinok felzárkóztak és egyenlítettek, de 78:75-re kikaptak Klieza kt másodperccel a vége előtt dobott hármasával. Harminc másodperccel a vége előtt Ginobili vezetésével még támadhattak egálnál, de a San Antonio Spurs játékosa ötlettelenül elhajította a labdát. A litvánok ott lehetnek a legjobb négy között, sőt a végső győzelemre is esélyesek, sok magas emberük van, a kölső soruk jól dob, csapatban az egyik legerősebbek.

Rátgéber játékosai a legjobbak

A nőknél annyira háromcsapatos a torna, hogy elég lenne Amerikának, Ausztráliának és Oroszországnak játszania egy körmérkőzést. Előző kettő annyira utálja egymást, hogy már a torna előtt elkezdték egymás játékát szidni. A magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Rátgéber László a következő szezontól az utóbbi két év Euroliga-győztesének, a Szpartak Moszkva Régió edzője lett, így a torna legtöbb játékosát ő adja. Az amerikai keretből Sue Bird, Dinara Taurasi, Tina Thompson és Sylvia Fowles szerepel nála, az oroszoktól Osipova, Karpunina, Shchegoleva és a világ jelenlegi legjobb kosárlabdázónője, Lauren Jackson, bár egyikükkel sem találkozott még edzésen, mivel kinevezése óta tart az olimpiai felkészülés.

Az amerikaiakkal nem volt gond, mindenki mindent megtesz, hogy a 36 éves Lisa Leslie megnyerje a negyedik olimpiai aranyát, ehhez először a cseheket lépték le csúnyán, Taurasi 19 pontot dobott 22 perc alatt, de eleve 19-cel többször támadtak. A döntőbe várt Ausztrália elverte Fehérororszországot (83:64), míg eddig két kisebb meglepetés volt: a spanyolok kikaptak Kínától, az oroszok pedig az eddigi legjobb női meccsen csak tízzel verték Lettországot. Volt még egy hosszabbítás utáni győzelme Dél-Koreának Brazília ellen.

(Az olimpia kosárhírei bővebben a Zsákolj te is, csőrike blogon, RSS itt.)

Rovatok