Index Vakbarát Hírportál

Új számokkal tér vissza Michael Phelps

2009. május 15., péntek 14:06

Pihenése és eltiltása után hétvégén visszatér a versenyzéshez a pekingi olimpia sztárja, Michael Phelps. Rövidebb számokkal, de változatlan lelkesedéssel készül az amerikai úszó, és úgy véli, hogy az eddigieknél nyugodtabb ciklus vár rá a 2012-es olimpiáig.

A 14-szeres olimpiai bajnok Phelps Peking óta először fog versenyezni május 15-17-én. Az Egyesült Államokban, a Charlotte Ultraswim elnevezésű versenyen áll rajthoz. "Beugrom a vízbe, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Nyolc hete edzek, sokat fogytam " - nyilatkozta Phelps.

A 23 éves sztár a tavaly augusztusi olimpia után négy hónapig pihent, majd február elején három hónapra eltiltotta az amerikai szövetség a versenyzéstől, marihuánás balhéja miatt. "Nagyon buta hibát vétettem, amiből már most sokat tanultam - utalt vissza Phelps a történtekre. - Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy tudd, hogy kikkel barátkozol."

A pénteken kezdődő versenyen Phelps öt számban áll rajthoz (50m,100m, 200m gyors, 100m pillangó és 100m hát), amelyek közül mindössze kettőn (200m gyors, 100m pillangó) indult Pekingben.

IAzt már az ősszel is jelezte az amerikai, hogy változtat korábbi programján, és inkább a rövidebb, 50 és 100 méteres távokra koncentrál a következő olimpiai ciklusban. Ez kedvezhet Cseh Lászlónak is, hiszen a magyar úszót Pekingben mindhárom számában (200 és 400 vegyes, 200 pillangó) csak Phelps tudta megelőzni.

"Eddig nem volt alkalmam a 100m gyorsra koncentrálni, mert mindig volt olyan számom, ami a versenyeken ütötte ezt. A következő három év, azt hiszem, sokkal vidámabban fog telni, az edzőmnek és nekem is. Nyugodtabbnak ígérkezik az előző nyolchoz képest" - mondta Phelps.

Az amerikai zseni Pekingben megdöntötte a legendás Mark Spitz rekordját azzal, hogy mind a nyolc számában olimpiai bajnok lett, és mivel már a 2004-es athéni olimpiáról is volt hat aranya, ő az olimpiák történetének legsikeresebb sportolója. És bár februári marihuánás ügye után felmerült benne, hogy esetleg abbahagyja az úszást, de biztos, hogy a 2012-es londoni olimpián még ott lesz.

"Egész listányi célunk van 2012-re, de ahogy eddig is, ezek nem nyilvánosak - nyilatkozta Phelps edzője, Bob Bowman. - Már most az olimpiára készülünk, és rengeteg időnk van arra, hogy a kitűzött időeredményeket elérhessük."

A charlotte-i vesenyen Phelps mellett ott lesz a szintén olimpai bajnok Ryan Lochte, Aaron Peirsol és Cullen Jones is, viadal az amerikaiak számára a júliusi római világbajnokságra való felkészülés egy állomása.

Rovatok