Index Vakbarát Hírportál

Armstrong gyenge, és fizetést sem kap

2009. május 16., szombat 10:43

A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és csapattársai azzal tüntettek a kazah szponzoraik ellen az olasz körverseny hetedik szakaszán, hogy letakarták a támogatók nevét a mezükön. Hónapok óta nem kapnak fizetést, más lehetőségük nem maradt. A csapatfőnök szerint Tour de France-indulásuk nincs veszélyben, legfeljebb a csapat neve változhat.

"Mindent megpróbáltam a határidők felállításától kezdve, de semmi nem hatott" - nyilatkozta a csapatfőnök Johan Bruyneel. - Nem dőlhetünk hátra, nem mondhatjuk, hogy minden rendben van, és boldogok vagyunk. Ezért döntöttünk a pénteki akció mellett. Mi meg tesszük a magunkét, és ugyanezt várjuk cserébe."

A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és csapattársai azzal tüntettek a kazah szponzoraik ellen a Giro d'Italia hetedik szakaszán, hogy letakarták a mezükön a szponzorok nevét. Az akcióra azért került sor, mert a kazah támogatók hónapok óta késnek a fizetésekkel, és már az olasz körverseny előtt tudni lehetett, hogy az Astana a csőd szélére került.

Lance Armstrongon kívül az Astana tagja többek a Giro-győzelemre esélyes Levi Leipheimer, illetve a Tour de France-ra készülő Alberto Contador, és Bruyneel megerősítette, hogy mindent elkövetnek, hogy együtt tartsák a csapatot. A belga szakember szerint mindenképp ott lesznek a Tour rajtjánál, ha nem a kazah, más szponzorok útján.

A Giro első hetében jól szerepelt az Astana, az összetett sikerre is esélyes Leipheimer a negyedik helyen áll 43 másodperc hátránnyal, ráadásul az éllovas Di Lucát leszámítva a fő riválisai mind mögötte vannak. Lance Armstrong a 25. helyen van, 4 és fél perc hátránnyal, és annak ellenére, hogy a verseny előtt ő maga is leszögezte, hogy nem lesz esélye a rózsaszín trikóra, sokan többre számítottak tőle.

De Bruyneel kiemelte, meg van elégedve Armstrong teljesítményével, különösen, hogy márciusi kulcscsonttörése után amúgy is csak felkészülési versenynek számít neki a Giró a Tour de France előtt. "Nem szabad elfelejteni, hogy nem minden verseny olyan, mint a Tour. Korábban sem nyertem meg az összeset" - emlékeztetett Armstrong, akinek azért valószínűleg a Touron sem lesz esélye az összetett győzelemre. A 37 éves amerikai azt is hozzátette, hogy bár szeretne legalább egy szakaszt megnyerni a Girón, ha kell, Leipheimer összetett sikere érdekében lemondana róla.

A Pro Tour sorozat menedzsere, Alan Rumpf arról beszélt az ügy kapcsán, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) az a legfontosabb, hogy védje a kerékpársport jó hírét, de mint mondta, megengedhetetlen, hogy a "világ legjobb országúti keréspároscsapatánál" ne fizessék ki a versenyzőket. A korábbi híresztelésekkel ellentétben viszont úgy nyilatkozott, hogy a Giro vége előtt biztosan nem vonják meg az indulási jogot a csapattól, utána viszont megoldást kell találnia Armstrongéknak.

A Giro következő, az összetett verseny szempontjából sorsdöntőnek ígérkező szakasza a 12. etap lesz május 21-én, amikor is 60,5 km-es, egyenkénti időfutamot rendeznek. Az első hét hegyi szakaszai már megmutatták, kik a valódi esélyesei a versenynek, a várakozásoknak megfelelően Di Luca (LPR), Leipheimer (Astana), Basso (Liquigas) vagy Mencsov (Rabobank) jól is tartja magát, a fogadkozó 2004-es győztes, Damiano Cunego viszont már elszállt. A hetedik szakaszt Hagen nyerte (Columbia), szombaton a Morbegno és Bergamo közötti 209 km megtétele vár a mezőnyre.

Az összetett állása 7 szakasz után

Rovatok