Index Vakbarát Hírportál

Nem Bodnár az első sportoló, aki gázolt

2009. szeptember 14., hétfő 13:24 | aznap frissítve

A debreceni Bodnár László nem az első olyan sportoló aki - akár hibájából, akár önhibáján kívül - halálos balesetet okozott. Akad köztük BL-győztes labdarúgó és világbajnok kanadai jégkorongozó is.

Bodnár László augusztus végén okozott halálos kimenetelű közúti balesetet, amiért egy év fogházat kapott, egy évre felfüggesztve. A DVSC válogatott labdarúgója egy kerékpárost ütött el, aki a boncolás szerint ittas volt a baleset időpontjában, míg Bodnár a megengedettnél gyorsabban hajtott.

Nem Bodnár az első olyan sportoló, akinek a hibájából mások sérültek vagy haltak meg.

Törőcsik Andrásnak, az Újpest egykori klasszisának egy súlyos autóbaleset törte ketté játékoskarrierjét 1980-ban, tavaly pedig a 46-os számú főúton ütközött. Törőcsik és a vele együtt utazó Polonkai Zoltán vétlen volt a balesetben, a másik autó 64 éves vezetője – aki nem adta meg az elsőbbséget - a kórházban elhunyt.

Az egykori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan volt a vétkes annál a balesetnél, mikor autójával felperdült a járdára, elütött egy idős embert, aki belehalt sérüléseibe. Bicskei azóta nem vezet autót.

Jelenleg is eljárás folyik a Ferencváros angol csatára, Jordan Robertson ellen, aki 2008 karácsonyán egy ötgyermekes édesapa halálát okozta. A játékos ipodjával volt elfoglalva, nem vette észre, hogy átment a másik sávba, és frontálisan ütközött a másik autóval. Tárgyalása még idén lesz, nem elképzelhetetlen, hogy börtönbüntetést kap.

A hollandok Eb-harmadik és BL-győztes támadója, az ajaxos Patrick Kluivert 1997-ben okozott balesetet. Kölcsönautóval karambolozott: egy hajtűkanyarban a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel áttért a másik sávba, a vétlen sofőr – egy mellesleg nagy Ajax-szurkoló színházi rendező - meghalt. Annak ellenére, hogy a vád gyilkosság volt, és bebizonyosodott Kluivert bűnössége, az ügyvédeinek köszönheti, hogy csak gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el, mindössze 240 óra közmunkát kapott.

Ennél rosszabbul járt Luke McCormick, aki a magyar válogatottban is szereplő Tímár Krisztiánnak és Halmosi Péternek volt csapattársa az angol Plymouthban. Egy esküvőről hazafelé, ittasan szállt bele egy parkoló autóba, melyben két kisgyermek életét vesztette. Két testvérük és édesapjuk megúszta súlyos sérülésekkel az esetet. McCormick halálos baleset okozásáért és ittas vezetésért hét év négy hónapot kapott.

A brazil válogatott Edmundo hasonló sorsra jutott, őt négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, 1995-ben három ember halálát okozta egy balesetben. Az egyébb botrányairól is ismert, „Állat” becenevű játékosnak csak az éjszakákat kellett börtönben töltenie.

Hasonló büntetést kapott Pelé fia, Edinho is, aki 1992-ben egy barátjával versenyzett Santos utcáin, elütött egy motorkerékpárost, aki belehalt sérüléseibe. Edinho hat éven át éjszakázott a börtönben. 

Nem csak a futballisták közt találni ilyen eseteket, az Atlanta Thrashers korábbi hokisa, Dan Snyder például csapattársa figyelmetlensége miatt halt meg: Dany Heatly mellett ült, amikor 2003 októberében 110 kilométeres sebességgel falnak csapódtak egy Ferrari 360 Modenával.

Snyder koponyasérüléseibe belehalt, míg Heatly-t - aki agyrázkódást szenvedett, tüdejébe egy eltört bordája fúródott, állkapcsa eltört és a veséje is megsérült – elítélték emberölésért. Büntetését 3 évre felfüggesztették, 31 meccset így is ki kellett kihagynia a szezonból. 2004 májusában ennek ellenére világbajnoki címet nyert Kanadával.

Az olimpiai bajnok lengyel úszó, Otylia Jedrzejczakot is elítélték. Gondatlanságból elkövetett emberölés volt a vád vele szemben, friss jogosítvánnyal, 180-nal száguldott, amikor lesodródott az útról 2005 október elsején. Súlyosan megsérült, 19 éves testvére, Szymon azonban nem élte túl az ütközést. A klasszis 270 óra közmunkára kényszerült.

Rovatok