Index Vakbarát Hírportál

Világkörüli útra indult egy 16 éves ausztrál vitorlázó

2009. október 18., vasárnap 14:43 | aznap frissítve

Kihajózott vasárnap Sydneyből a 16 éves Jessica Watson, aki körbe akarja hajózni a Földet. Ha a terve sikerül, akkor ő lesz a legfiatalabb vitorlázó, aki segítség nélkül megtette a hatalmas utat. A 38 ezer kilométeres, a világ legveszélyesebb vizeit is érintő út terve hatalmas vitát váltott ki Ausztráliában. Sokan ellenzik, hogy egy ilyen, potenciálisan kockázatos vállalkozást engedélyezzenek a kiskorú lánynak. Watson családja azonban azzal érvelt, hogy Jessica rendkívül tapasztalt hajós, aki jártas a navigációban, az elektronikában és tisztában a tengeren alkalmazott biztonsági előírásokkal. És noha egymagában hajózik, folyamatosan tartja majd a kapcsolatot email, internet és rádió segítségével a külvilággal.

A lány indulása előtt nem nyilatkozott a sajtónak, elsőként anyja adott hírt a kihajózásról az utazásra létrehozott blogon: „Tudom, mindannyian aggódnak Jessért, ő pedig egy kicsit ideges volt az első napon, ezért engem kért meg arra, hogy tudassam, minden jól ment a reggeli induláskor”.

Az indulást már többször is elhalasztották: elsőként a múlt hónapban, amikor a lány rózsaszín jachtja egy teherhajóval ütközött és megsérült, majd a közelmúltban pedig a rendkívül szeles ídőjárás miatt. Jessica útjának első szakasza Új-Zélandig tart, majd ezt követően Fidzsi és Szamoa következik. Afrikát és Dél-Amerikát a lány a délről tervezi megkerülni a nyolc hónaposra tervezett út során. (MTI)

Rovatok