Index Vakbarát Hírportál

Az Astana elveszítheti Alberto Contadort

2009. október 23., péntek 13:30

Az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) nyilvánosságra hozta azon csapatok névsorát, amelyek már megkapták 2010-re a legrangosabb versenyeken való részvételt biztosító engédélyt. A Tour de France-győztes Alberto Contador csapatának, az Astanának a neve nem szerepel a listán, ami lehetőséget adhat Contadornak, hogy érvényes szerződése ellenére ott hagyja a Tour óta jelentősen meggyengült csapatot. Egy UCI-szabály értelmében ugyanis, ha egy csapat október 20-ig nem szerzi meg a liszenszét, akkor a versenyzői szabadon eligazolhatnak.

Idén Contadorral és Lance Armstronggal az Astana a mezőny egyik legerősebb csapata volt, ám az amerikai klasszis jó néhány astanást magával vitt újonnan alakult csapatába, a RadioShackbe, így Contadorban is felmerült a távozás gondolata. A Quickstep, a Garmin és a Caisse d'Epargne is bejelentkezett már a jövőre harmadik Tour-sikerére hajtó spanyolért, igaz, utóbbi csapat szintén nem kapta még meg a szükséges liszenszet.

Az Astana engedélyének csúszása mögött a csak nemrég megoldódott anyagi problémák mellett Alekszander Vinokurov személye állhat, hiszen a kazah versenyző két éves eltiltása után tért vissza nyár végén.
Az UCI november 20-ig dönt véglegesen a liszenszek ügyében.

Az eddig liszenszet kapott csapatok névsora:
AG2R La Mondiale
Française des Jeux
Footon-Servetto
Garmin-Slipstream
Lampre Farnese Vini
Liquigas-Dommo
Quick-Step
Rabobank
RadioShack
Omega Pharma-Lotto
Columbia-HTC
Katusha
Milram

Rovatok