Index Vakbarát Hírportál

Jövő szombaton dől el az úszó-Eb sorsa

2009. december 4., péntek 17:34

Az európai úszószövetség (LEN) végrehajtó-bizottsága december 12-én, Isztambulban tartandó ülésén dönt arról, hogy elveszi-e Budapesttől a jövő nyári Eb rendezési jogát.

A kérdés azért lesz napirendi ponton, és kerül szavazásra, mert a Magyar Televízió (MTV) visszavonta a 2008. szeptember 22-én adott, tévéközvetítésre vonatkozó garanciáját, ami pedig a magyar pályázat alapfeltétele volt.

Az eseményen kettős szerepkörben vesz részt Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke. A témakörben ugyanis mint a MÚSZ elnökének kell nyilatkoznia arról, hogy biztosítottak-e az Európa-bajnokság lebonyolításának alapvető feltételei. Amikor legutóbb - 2006-ban - Magyarország adott otthont a versenynek, 37 ország közvetítette teljes egészében élőben vagy összefoglalók keretében a kontinens legrangosabb sportági eseményét.

Alapkövetelmény, hogy a rendező ország megfelelő színvonalú közvetítést garantáljon, e képsorokat veszik át a résztvevő nemzetek tévétársaságai.

A 2009. május 3-án, a Parlamentben aláírt, a kormány, a LEN és a MÚSZ közötti háromoldalú szerződés rögzíti, hogy a rendezőnek három esetben van joga büntetés nélkül visszalépnie: háború, illetve terror- vagy járványveszély esetén. Amennyiben más okból nem tud eleget tenni a követelményeknek, 400 ezer eurót kell fizetnie a LEN-nek, és ha a helyébe lépő rendező erre igényt tart, fedeznie kell az új házigazda valamennyi költségét, ami már milliárdos nagyságrendet jelent.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke elmondta, nagyra értékeli, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége pénteken a leghatározottabban kiállt az Eb rendezése mellett, és teljes súlyával ösztönzi a megoldást, de attól tart, hogy még ennél is többet vár az európai úszószövetség.

„A MÚSZ a leghatározottabb törekvés ellenére sincs jelenleg abban a helyzetben, hogy a saját szakállára megalapozatlan vállalást tegyen. A legésszerűbb megoldás az lenne, ha a Magyar Televízió a LEN Büro üléséig átértékelné a szerdai bejelentését. A megoldáskeresést tanúsítja, hogy az MTV-nek volt ereje a rövidpályás úszó Eb közvetítését illetően megváltoztatni korábbi álláspontját" - fogalmazott Gyárfás. A MÚSZ elnöke jelenleg nem lát más, gyors, megnyugtató megoldást és fennáll a veszély, hogy december 12. után erre már nem is lesz lehetőség.

„Csak ismételni tudom önmagam: egy ilyen szégyen nemcsak az úszószövetségre vetül, hanem a magyar sport egészére, de félő, hogy negatív következtetéseket lehet levonni az egész országról is - mondta Gyárfás Tamás. - Hiteltelen lehet bármely kötelezettségvállalásunk, vonatkozik ez bármely sportágban további nemzetközi események megpályázására. Eddig mindig azt hallottuk, hogy tegyünk meg mindent egy-egy rangos, kiemelkedő nemzetközi esemény elnyerése érdekében. Az úszóknak ez többször is sikerült. Ám félő, hogy az örömünnepből temetés lesz.”

Rovatok