Index Vakbarát Hírportál

Visszavonult az öttusázó Horváth Viktor

2009. december 7., hétfő 20:01 | aznap frissítve

Lezárta versenyzői pályafutást az öttusázó Horváth Viktor, aki legeredményesebb idényében, 2007-ben világ- és Európa-bajnok volt egyéniben. A 31 éves Horváth május elején jelentette be, hogy magas vérnyomással kezelik, s a sorozatos vizsgálatok miatt másfél hónapja alig edzett. A budapesti Világkupát felvezető sajtótájékoztatón azt mondta, az idei versenyszezont kihagyja, de tervei szerint ősszel nekivág az újabb felkészülésnek, és megpróbálja kitolni pályafutását a londoni olimpiáig. Végül másként kellett döntenie, mivel továbbra is gyógyszeres kezelésre szorul magas vérnyomása miatt.

„Korábban többször megsérült a vádlim, aztán a derekammal is gondjaim voltak, és a vérnyomásom sincs rendben, már a könnyített edzéseken is előjöttek a problémák, ezért döntöttem úgy, hogy befejezem a versenyzést” – mondta az MTI-nek.

Klubja, az Alba Volán a hétfői évzáróján búcsúztatta. Méltatásában elhangzott, hogy 25 évet áldozott sportágára - leigazolásának dátuma 1984. szeptember 5-e -, s ez alatt kiemelkedő sikereket ért el. A 2007-es, rendkívül eredményes idényét megelőzően 2001-ben és 2006-ban ezüstérmet nyert világbajnokságon egyéniben, míg csapatban és váltóban a 2000-es években összesen 12 alkalommal volt győztes válogatott tagja Eb-ken és vb-ken. Csupán a sikeres olimpiai szereplés nem jött össze neki.

„Nem vagyok csalódott, a helyemben más is boldog lenne ilyen eredményekkel. Talán ha a 2008-as évet még egészségesen be tudom fejezni, nem sérülök meg a budapesti vb-n, és jobban összejön a pekingi olimpia, kerekebb lett volna a történet, de így is szép pályafutás áll mögöttem” – mondta.

Vele együtt búcsúztatták a 2000-ben váltóban vb-aranyérmes, 27 esztendős Máthé Vivient is, aki felnőtt világversenyeken kilencszer állt dobogón. Az évzárón elhangzott, hogy a székesfehérvári klub a gazdasági válság miatti nehéz pénzügyi helyzetben, a szabályváltoztatások ellenére is eredményesen szerepelt, korosztályos és felnőtt viadalokról egyaránt érmekkel tért haza. A legjobban Kovács Saroltának jött össze az év, ő összesen nyolc aranyérmet gyűjtött be világversenyeken, de külön méltatták Gyenesei Leilát is, aki a római Világkupa-fordulón második, a Vk-sorozatot lezáró döntőn pedig harmadik volt.

Rovatok