Index Vakbarát Hírportál

Szombaton eldől a budapesti úszó-Eb sorsa

2009. december 11., péntek 14:48

A LEN, az európai úszószövetség vezérkara szombaton határoz arról, hogy maradhat-e a házigazdája Budapest a jövő nyári Európa-bajnokságnak, miután az MTV visszavonta a tévéközvetítésre vonatkozó garanciáját, ami pedig a magyar pályázat alapfeltétele volt

A Magyar Televízió a 2010-es hazai Eb sugárzásától való elállást a kellő pénzügyi források hiányával magyarázta, csakhogy visszalépése nyomán veszélybe került a kontinensviadal magyarországi megrendezhetősége. A kérdés immár úgy merül fel: változatlan-e a LEN bizodalma a jövő esztendei színhely iránt, avagy elveszi a rendezés jogát a magyar fővárostól?

Az európai szövetség az Isztambulban zajló rövidpályás Európa-bajnokság apropóján ülésezik, de a 17 tagú Büro tanácskozása előtt pénteken a LEN szűkebb irányító grémiuma, az ötfős végrehajtó bizottság már foglalkozott a témával, már csak azért is, mert az összejövetelen hivatalból, a LEN alelnökeként jelen volt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) első embere is.

"Nem a MÚSZ elnökeként, hanem nemzetközi tisztemnél fogva vagyok itt, a legszűkebb vezetés tanácskozásán, de persze már ma napirenden volt az ügy - mondta el a vb-ülés szünetében Isztambulból az MTI-nek Gyárfás. - Igyekeztem megnyugtatni őket, s érzésem szerint sikerült is, hogy nem kell aggódniuk, a magyar kormány garanciája adott, annak idején aláírta a LEN-nel és a MÚSZ-szal a háromoldalú megállapodást. Az elnök, a főtitkár és az alelnök kollégáknak feltettem a kérdést, tudnak-e említeni ellenpéldát, merthogy a magyar kormány eddig mindig tartotta a szavát, s amit vállalt, azt eddig rendre teljesítette. A tévéügy belső ügyünk, annak rendezését bízzák ránk. Úgy éreztem, méltatlan lenne helyi problémákkal traktálni a végrehajtó bizottságot. "Az MTI kérdésére, hogy mi volt a reakció, Gyárfás Tamás így válaszolt:

"Nem nyújtottuk el a kérdést, igazság szerint nem akartam semmiféle vitát, úgy ítéltem meg, a leghatározottabb fellépésre van szükség, nem holmi magyarázkodásra. E megnyilvánulás célszerűsége igazolódott a vb-ülésen, és bízom benne, hogy a Büro-ülésen sem lesz másként. Nekem valóban erőt adott, és ad holnap is, hogy a magyar kormány - s ebben biztos vagyok - állja a szavát, garanciavállalását, mint ahogyan szükséges volt a Schmitt Pál vezette Magyar Olimpiai Bizottság határozott kiállása is a budapesti Eb mellett. Bízom benne, hogy a Büro elfogadja érvelésemet, de ettől még otthon meg kell oldani a tévéközvetítéssel kapcsolatos gondokat."

A 2009. május 3-án, a Parlamentben aláírt háromoldalú szerződés (kormány-LEN-MÚSZ) rögzíti, hogy a rendezőnek három esetben van joga büntetés nélkül visszalépnie: háború, terror- vagy járványveszély esetén. Amennyiben más okból nem tud eleget tenni a követelményeknek, 400 ezer eurót kell fizetnie a LEN-nek, és amennyiben a helyébe lépő rendező erre igényt tart, úgy fedeznie kell az új házigazda valamennyi, magyar pénzben már milliárdos nagyságrendű költségét.

Rovatok