Index Vakbarát Hírportál

Nővé operáltatják Caster Semenyát

2009. december 15., kedd 15:59 | aznap frissítve

A hermafrodita 800 méteres világbajnok atléta orvosi költségeit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség állja, ha a műtét mellett dönt. A beavatkozásra a dél-afrikai sportoló egészsége mellett azért van szükség, hogy továbbra is a nők között versenyezhessen.

Még folynak a vizsgálatok Caster Semenya nemének megállapítására, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) kiszivárgott információk szerint semmiképpen nem veszik el a dél-afrikai atléta 800 méteres síkfutásban szerzett világbajnoki aranyérmét.

Az első vizsgálatok alapján Semenya hermafrodita, külső női mellett belső férfi nemi szervei vannak, emiatt magasabb a tesztoszteronszintje a megengedettnél. Ha a szövetség orvosi vizsgálata megerősíti az első eredményeket, Semenyának hormonkezelésen kell átesnie, ha továbbra is a nők között akar versenyezni.

Az IAAF kijelentette, állja az atléta orvosi költségeit, ha úgy dönt, hogy megműtteti magát, amire azért is szükség lenne, mert a belső herék igen rákveszélyesek. A szövetség vezetői leszögezték, az ügy a nyilvánosság kizárásával megy tovább, Semenya döntését nem hozzák nyilvánosságra, és mivel esetében szándékos csalásról szó sem lehet, biztosan megtarthatja a világbajnoki címét.

Az IAAF átdolgozza szabálykönyvét, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. Várhatóan az országos szövetségek feladata lesz, hogy a sportolók nemi hovatartozását megállapítsák, és így egy atléta se szerezhessen jogosulatlan előnyt.

Rovatok