Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak Prokop büntetésének enyhítése miatt

2010. január 21., csütörtök 12:39

Botrányosnak minősítette a metzi kézilabdaklub az európai sportági szövetség (EHF) fellebbviteli bizottságának azon döntését, amellyel jelentősen mérsékelte az osztrák Hypo NÖ csapatára, illetve volt vezetőedzőjére, Gunnar Prokopra még novemberben kiszabott büntetési tételeket. A botrányairól elhíresült Prokop október 29-én, a Metz elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen súlyos szabálytalanságot követett el. A találkozón 10 mp-cel a vége előtt, 27-27-es állásnál, amikor a franciák támadtak, szándékosan belépett a pályára, és ütközött az ellenfél egyik játékosával. A bíró ugyan kiállította őt, de mivel közben letelt a játékidő, a vendégek nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott.

Az EHF illetékes testülete hétfői jogerős ítéletében 10 ezer euró megfizetésére kötelezte Prokopot, egy évre zárta ki őt a nemzetközi viadalokon és bármilyen EHF-rendezvényen való részvételből, ugyanakkor visszavonta azt a korábbi határozatot, melynek értelmében Prokop soha többé nem tölthetett volna be semmilyen EHF-funkciót. A Hypo NÖ együttesét nem kötelezte bírság megfizetésére, a Metz ellen megszerzett Hypo-pont elvételét viszont megerősítette. Az EHF korábban három évre tiltotta el Prokopot, emellett őt 45 ezer, a klubot pedig 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta.

A Metz elsősorban a Prokoppal szembeni szankciók jelentős enyhítését sérelmezi: „A döntés botrányos, mivel egyértelműen nem veszi figyelembe egy olyan, teljességgel szándékos cselekedet súlyosságát, amelynek egyetlen célja a mérkőzés eredményének befolyásolása volt” - fogalmaz közleményben Thierry Weizman, a metzi klub elnöke. A franciák álláspontja szerint, ami történt, az a sportetika megsértése volt. „Ahelyett, hogy elrettentő ítélet született volna, az igazságszolgáltatás inkább kedvezett az ilyen cselekedeteknek, figyelembe véve, hogy milyen nevetséges szankciók születtek az egyértelműen elítélendő tettre.” A metziek szerint a komoly büntetések elmaradása a csapatával nyolcszoros Bajnokok Ligája-győztes Prokop ügyeskedésének is, befolyásoló képességének az eredménye.

Rovatok