Index Vakbarát Hírportál

Joó Abigél juniorként oktatta Európát

2010. április 24., szombat 18:25

Minden idők legsikeresebb Európa-bajnokságát zárta a magyar cselgáncsválogatott, hiszen hét érmet szerzett. Mészáros Anett pénteki győzelme után Joó Abigél is Európa-bajnok lett Bécsben, Bor Barna a döntőig ipponokkal jutott el, ott azonban kikapott az olimpiai bajnoktól. A nemzetek versenyében Magyarország az első.

Az Európa-bajnok Hadfi Dániel gyors kiesése ellenére a meglévő öthöz még két érmet szerzett a magyar cselgáncsválogatott.

A még juniorkorú Joó Abigél először indult a nagy versenyen 78 kilósoknál. Nem volt rossz formában, hiszen idén már Világkupát nyert Varsóban.

Hat vagy hét kilóval fért be a súlyhatár alá, azért volt szükséges, hogy eggyel feljebb lépjen, mert a hetven kilóban az a Mészáros Anett lenne az ellenfele itthon, aki pénteken tökéletes versenyzéssel nyerte meg az Eb-aranyérmet.

A 19 éves magyar először az osztrák Pichlert, majd az ukrán Priscsepát és az elődöntőben a francia Louette-et egyaránt ipponnal verte. Az elődöntőben 12 másodperccel a vége előtt egy combdobással nyert, de már addig is vezetett.

A fináléban a tavalyi világbajnok Verkerk sem tudta megállítani a magyart, aki két jukóval nyert.

A paksi Bor Barna a plusz száz kilósok közt álomszerűen versenyzett, négy ippont dobott, úgy nyerte mérkőzéseit, és mindössze kilenc percet töltött a szőnyegen, amíg a döntőbe jutott.

Először a szlovén Cerajt, aztán az osztrák Riesst, a litván Paskeviciust, az elődöntőben pedig a korábbi Európa-bajnok német Tölzert intézte el idő előtt.

Az olimpiai bajnok fehérorosz Ihar Makarau a döntőben legyőzte, kevéssel egy perc után ippont érően dobta el.

"Ezt csúnyán elkapkodtam - mondta letörten az MTI-nek Bor. Fárasztanom kellett volna, ehelyett dobni akartam, és beleestem a saját csapdámba. Edzőtáborokban mentem már Makarau ellen, ez nem is az ő technikája volt, csak simán továbbvitte az én akciómat. Hihetetlen."

Az 59. Európa-bajnokság éremtáblázata:
arany  ezüst    bronz
MAGYARORSZÁG             2    3    2
Oroszország                      2    2    1
Románia                           2    -    -
Hollandia                          1    2    2
Szlovénia                         1    1    2

Rovatok