Index Vakbarát Hírportál

A tököli reptérre maximum gyalog megyek

2010. május 20., csütörtök 14:45

Besenyei Péter vitában áll a helyiekkel, állítja, nem szokott Tökölön gyakorolni, évek óta csak versenyekre jár, ne őt hibáztassák, ha a repülők zaja elviselhetetlen. Ez az egyetlen pálya az országban, aki edzeni akar, ezt használja.

Besenyei Péter harcban áll a helyiekkel, szerintük a repülőbajnok tízezrek életét teszi elviselhetetle. Évek óta nem edz Tökölön, idén nem is járt még arra.

Áprilisban egy halásztelki lakos nyílt levélben szólította fel a Világkupa-győztes műrepülőt, hogy ne használja a tököli légteret, mert ezzel több tízezer ember életét teszi elviselhetetlenné. Besenyei állítja, idén még nem is járt ott, egyébként 70 éve van Tökölön repülőtér, akit a zaj idegesít, költözhetett volna máshova is.

Besenyei nyilatkozata után helyiek újabb nyílt levelet intéztek a műrepülőhöz, mely szerint a rendszerváltás előtt innen repülő szovjetek "nem gyakoroltak dugóhúzót és zuhanórepülést családok otthonai, és óvoda, iskola felett". "Besenyei Péter számára a tököli reptér mindennapjai helyszíne, ahonnan rendszerint edzéseire indul, és ahová érkezik" - idéz levélíró a Tököli Tükör decemberi számából.

Besenyei még nem is hallott ilyen nevű újságról. "Az összes műrepülő Tökölön repül, mert máshol az országban nincs erre lehetőség. Rendszeresen kapok gyalázkodó leveleket a témában, de nem tudok velük mit kezdeni, még egyszer mondom, idén nem jártam még a tököli repülőtéren, nem is edzek a versenyeimre sem itthon, sem máshol. A Red Bull Air Race sorozat pályáihoz hasonló nincs is az országban."

Évente tart néhány sétarepülést, de akkor is csak a reptér felett, a környező települések fölé nem megy. "A repülőtéren egyébként csak hétköznap 10 és 16 óra között lehet repülni. Megtisztelő, hogy ha egyesek műrepülőt látnak, azonnal rám gondolnak, de nem én vagyok az egyetlen az országban. Nem gyakorolok már évek óta sem itt, sem máshol, a Red Bull Air Race versenyeire járok, a tököli reptérre maximum gyalog fogok."

A tízszeres magyar bajnok a Red Bull Air Race legutóbbi Rio de Janeiro-i futamán 11. lett, összesítésben a tizedik. A következő verseny a kanadai Windsorban lesz.

Rovatok