Index Vakbarát Hírportál

Jótékonysági kerékpártúra Móron

2010. május 23., vasárnap 12:21

Móri karika elnevezéssel jótékonysági kerékpártúrát rendeznek szombaton, május 29-én Móron: a rendezvény bevételét, a fejenként ezer forintos startdíjat a Cortex-Agysérültekért Alapítvány és a móri Városi Közművelődési Közalapítvány javára ajánlják fel a szervezők.

Gyengési Gábor neurológus, az agysérülteket támogató alapítvány egyik alapítója elmondta az MTI-nek, hogy az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő túra résztvevői három - 110, 50 és 25 kilométeres - távon járhatják be a Mór környéki településeket, illetve a bakonyi és vértesbeli utak egy részét.

Bár nem versenyről van szó, a legjobb teljesítményt nyújtó elnyeri a móri polgármester által alapított vándorkupát, a többiek pedig díjakat, emléklapot vagy pólót kapnak. A szervezők arra számítanak, hogy 150-200 résztvevője lesz a túrának.

Az ötlet egy móri születésű onkológustól, Orosz Zsolttól és barátaitól származik, akik írországi tapasztalataikat honosították meg, és indították útjára a programot azzal a céllal, hogy támogatást nyújtsanak a közművelődési, illetve az agysérülteket segítő alapítványnak.

A Cortex -Agysérültekért Alapítványt 1992-ben hozták létre az agysérültek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek - neurológusok, logopédusok, pszichológusok -, hogy szakmailag segítsék a szerzett agysérülésben szenvedő fiatalok és felnőttek rehabilitációját - közölte Gyengési Gábor.

Ezeknek a betegeknek a rehabilitációja hosszabb időt, 1-1,5 évet vesz igénybe, a társadalombiztosítás pedig csak ennél rövidebb időre ad hozzá támogatást. Az alapítvány a sérültek életviteléhez, munkába állásához, a tanulás újbóli elkezdéséhez nyújt szakmai segítséget az érintetteknek.

Rovatok