Index Vakbarát Hírportál

Korea 2002 van megint?

2010. június 28., hétfő 16:46 | aznap frissítve

A nyolc évvel ezelőtti világbajnokság a futball legsötétebb tornája volt, gólt vettek el az olaszoktól és a spanyoloktól az egyik rendező, Dél-Korea ellen, de ezen kívül is rengeteg bírói hiba volt, több, mint eddig ezen a vb-n. De most Anglia meg nem adott gólja, ami közel fél méterrel pattant a vonal mögé és Argentína lesgólja, ami elsőre kiveri az ember szemét, már 2002-es kategória.

Lampard lövésére talán még lehet azt mondani, rosszul látta, elnézte a bíró és a partjelző is egyszerre, de azt nem lehet félrenézni, hogy Tevez úgy álldogál a mexikói kapu előtt, hogy nincs mögötte az ellenfél egyetlen játékosa sem.

Azok után meg, hogy a stadionban levetítették a visszajátszását, és a partjelző szemmel láthatóan konzultált valakivel a mikrofonján keresztül, és nem a tőle harminc centire álló játékvezetővel, végképp lehetetlen, hogy meggyőződése volt: Tevez szabályos gólt szerzett. (A negyedik bíró szólhatott be valamit, sosem tudjuk meg, mit.)

Ráadásul olasz bíróról van szó, a világ egyik legjobbjának tartott, döntőesélyes Roberto Rosettiről és asszisztenséről, akik a les hazájában nőttek fel, edződtek legalább tíz évig, míg FIFA-bíró lehetett belőlük.

A világbajnokság megy tovább, nem hogy videóbíró, de videós segítség nélkül, pedig a szabályzat nem tiltja, hogy a bíró bármilyen, a kollégáitól - asszisztens, 4. játékvezető - kapott információ hatására megváltoztassa döntését, amíg a meccs újra nem kezdődött. Mégsem tette meg Rosetti, pedig percei voltak a helyes döntésre. (Larriondának az angol meccsen kevesebb ideje volt, azonnal jött a kirúgás, ami persze nem mentség.)

Hogy tudatosan csaltak, csak feltételezni lehet, hogy miért, az végképp megmondhatatlan, a lényeg, hogy minden idők legegyértelműbb lesgólját adták meg. (Az MTV-kommentátor Faragó Richárd már akkor mondta, hogy les, amikor Messi lábát szinte még el sem hagyta a gólpassz.)

Anglia kiesett, Mexikó kiesett, a FIFA honlapján kicenzúrázta ezt a két jelenetet, és pökhendi közleményben tudatta, nem foglalkozik a bírókkal, de még jobban odafigyel, hogy visszajátszás ne mehessen a stadionban: a szervezet szerint ugyanis ez volt a tévedés, nem a bíróé.

A FIFA továbbra is elzárkózik a videóbírótól, épp szombaton nyilatkozta a főtitkár, hogy két plusz asszisztenssel akarnak kísérletezni, amit a legutóbbi Európa Ligában már kipróbáltak. (Az első nap lett belőle balhé.)

Vagyis videó továbbra sem lesz, a kérdés, hogy meddig nem, mert azt azért ők sem gondolhatják komolyan, hogy tíz év múlva, amikorra a televízió már player's view (játékosszemszög) bevezetését tervezi az élő közvetítésekbe - a Samsung kamerát szerelne a mezekbe -, mi még mindig azon rúgózunk, hogy pedig az bent volt, les volt, jaj de kár.

Reakcióra van szükség, lázadásra, arra, hogy a közvélemény kényszerítse ki a videóbíró bevezetését. Két út lehetséges.

Az első, hogy az angolokéhoz vagy az argentinokéhoz hasonló igazságtalanság után a szövetségi kapitány legyen annyira tökös, hogy mindenféle FIFA-retorziót kockáztatva lehívja csapatát a pályáról: vagy kikényszeríti a döntés megváltoztatását vagy lefújatja a meccset.

Képzeljük el, hogy az angol-németnek 40 perc után vége van, vagy csak 15-20 perces csúszással folytatódik, amire tényleg az egész világ odafigyel. (Mennyire vicces lett volna, ha vasárnap az első félidő végén 14 perc hosszabbítást mutat be a negyedik bíró, mert a mexikóiak addig akadékoskodnak.)

Sztárcsapatok közti vb-nyolcaddöntőt, bár a bíró megtehené, fix, hogy nem fújna le az első félidőben, vagy ha mégis, abból tényleg akkora botrány lenne, amire mindenki felkapná a fejét. Mit tenne vajon a 85 ezer néző, aki előbb indulhatna haza?

A másik, fájdalmasabb, de jóval egyszerűbb út a videó kikényszerítésére az, hogy a mostani döntő olyan góllal dőljön el, aminél a labda bent sem volt, egyértelmű kezezés fosszon meg valakit a győztes góltól, vagy a világbajnokságot jelentő találat háromméteres lesről essen, kézzel szerezzék.

A legjobb lenne, ha Brazília, Argentína vagy Németország, három hagyományos futballnemzet egyike veszítene így vb-döntőt, vagy szarakodunk még legalább négy évet a bent volt-nem volt lassításokkal és sopánkodunk meg háborgunk, hogy hogy a fenébe nem látta ezt a bíró.

Fájdalmas, de ezért fogok szurkolni.

Rovatok