Index Vakbarát Hírportál

Szőke Kató 75 éves

2010. augusztus 17., kedd 15:50

A sokszoros országos bajnok úszónő, Szőke Katalin és a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Homonnai Márton gyermekeként látta meg a napvilágot 75 évvel ezelőtt Szőke Kató, a magyar úszósport egyik kimagasló alakja, aki kedden ünnepli születésnapját.

Homonnai Katalinként anyakönyvezték, ám szülei válása, és édesapja külföldre távozása - akkori szóhasználattal: disszidálása - után a honi sportvezetés úgy határozott: a kislány az apja nevével nem képviselheti Magyarországot nemzetközi versenyeken, így azután már Szőke Katóként vett részt az 1952-es helsinki olimpián.

Az akkor 17 éves Szőke a 100 méteres gyorsúszás döntőjében tetemes előnnyel elsőként ért célba. Ráadásul tagja volt a 4x100-as gyorsváltónak is, amelynek utolsó indulójaként az édesapja pólósapkájában úszó Szőke Kató öt másodperces előnnyel hozta be olimpiai győztesnek a magyar egységet.

A melbourne-i nyári játékokon már nem ment ilyen jól, Ausztráliából nem is tért haza, előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Kétszer kötött házasságot, első férje Markovits Kálmán, a kétszeres olimpiai aranyérmes vízilabdázó volt, a második pedig a szintén pólós Domján Árpád, akivel jelenleg is Kaliforniában, Los Angelesben él.

Rovatok