Index Vakbarát Hírportál

Két magyar hajó már döntős 500 m-en

2010. augusztus 20., péntek 12:44 | aznap frissítve

A péntek délelőtti előfutamok után két magyar egység már készülődhet a vasárnapi döntőre 500 m-en a poznani kajak-kenu világbajnokságon. Öt hajó a délutáni középfutamban folytatja szereplését.

A címvédésre készülő Szabó Gabriella – Kozák Danuta kajakpáros meghozta a nap első magyar győzelmét a pénteki előfutamokon 500 méteren, a fiatal duó nagyszerű teljesítményével egyből a vasárnapi fináléba került a poznani kajak-kenu világbajnokságon.

"Nagyon készültünk erre a futamra, mert az első hely egyenes ági döntőbe jutást ért. Nem mentünk max pályát, egy kicsit tartunk is attól, hogy a fináléban sem tudjuk majd kievezni magunkat a hullámos víz miatt. A taktikánkon egy kicsit változtatunk kell majd, nem szabad az utolsó kétszáz méterre hagyni a döntést" - mondta a verseny után a vezérevezős Szabó.

A címvédő női kajaknégyessel Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin és Benedek Dalma megspórolta magának a középfutamot és esélyeshez méltó evezéssel jutott egyből döntőbe a Málta-tavon.

Egyesben a 2004-es olimpia bajnoka, a vb-n ebben a számban először induló Janics egy futamba került az ukránok pekingi aranyérmesével, Inna Oszipenko-Radomszkával. Az ukrán az elején nagyon elhúzott, és a szegedi lánynak a nagyszerű hajra ellenére végül meg kellett elégednie a második hellyel.

A férfiak hasonló számában érdekelt, friss Európa-bajnok Szalai Tamás ír és új-zélandi ellenfele mögött harmadikként, a kenu egyesek között versenyző Korisánszky Péter pedig remek pályát teljesítve másodikként haladt át a célvonalon, csak a címvédő fehérorosz Gyenyisz Harazsa volt gyorsabb nála.

A férfiaknál tavaly második Kammerer Zoltán – Kucsera Gábor kettős megnyerte futamát, de számukra ez csak bemelegítés volt, hiszen az egyes számokhoz hasonlóan itt sem lehetett egyből a fináléba jutni. Szintén vízre kell szállnia a második fordulóban a Széles Gábor – Varga Dávid kenupárosnak, amely harmadikként ért célba.

Az 500 m-es táv középfutamait 14 órától rendezik Poznanban, öt magyar hajóval.

Rovatok