Index Vakbarát Hírportál

Szakaszsiker, két trikó Antonnak a Vueltán

2010. szeptember 8., szerda 18:18

A 11. szakasz hegyi befutóját az erejét jól beosztó Igor Anton nyerte, ezzel újra vezeti az összetettet. Bónuszként még a pontverseny zöld trikóját is megszerezte.







A Pireneusokhéz ért a Vuelta 11. szakasza. A hegyi befutót Andorrában jelölték ki, az 1900 méter magas Pal tetején az egyik leghosszabb 208,5 kilométeres szakasz végén. Bár csak két kategorizált csúcsot kellett megmászni a szakasz mégis nehéznek bizonyult. A táv második felétő szinte végig emelkedett az út, az utolsó tíz kilométeren pedig átlagosan 6,5 százalékos meredeken kellett hajtani a brinásoknak. 


A szakasz elején a korábbi piros trikós Gilbert akciózott, mert a pontversenyben vezető Cavendishnek csupán három pont előye volt vele szemben. Ezt az első sprintben le is dolgozta, és még egy ponttal át is vette a vezetést. Gilbert az összetettbeli hátrányát már nem tudja ledolgozni, de a zöldtrikó még az övé lehet. A Vueltán kevés sprintereknek kedvező szakasz van, így a két hegy között kijelölt hajrákat, a nem kifejezetten sprinterek is begyűthetik.


A táv nagyobb részén két szökevény volt elöl, Mikael Cherel (FDJ) és Johann Tschopp (Bbox) a szakasz felénél még 15 perces előnyel mentek. A mezőy, elsőorban a Rabobank vezetésével, fokozatosan faragta le a hátrányát. Az utolsó 10 kilométerre azonban eltűtek az élrő Mencsov segítő, és a Katyusa húzta a tempót a piros trikóst védve. Ekkor Vogondy és Fofonov is kísérletezett támadással, de akcióik hamar elhaltak.


Az élmezőyt szétrázó támadást  Mosquera indította. A legmeredekebb részen négy kilométernél  nagy áttételt hajtva támadott , akciója mindenki meglepett, előzör csak az összetett harmadik Nibali tudott hozzá csatlakozni.

Joaquin Rodrigez is megpróbált tapadni, de erős volt neki az iram, és lassan leszakadt. A Mosquera robbantását átvenni nem tudó Igor Anton viszont magára talált, és a támadásba nem belerogyva, egyenletes tempóban kezdte feldolgozni magát. Sorra érte utol ellenfeleit, a teljesen lemerevedő Joaquin Rodrigezt, majd Nibalit is leelőte. Mosquerat egy kilométernél fogta meg, majd könnyebb áttételt hajtva gyorsan el is lépett tőe, így megnyerte a hegyibefutót. Szakaszgyőelme egyben a piros trikó visszaszerzését is jelentette. Kedden egy két másodperces időjóváírás miatt vesztette el az elsőhelyet.

Az összetettben Nibali lépett a második helyre, míg a harmadik helyre a csapatkapitányánál, Sastrénál jobb teljesítményt nyújtó Tondo jött fel.


Igor Anton a piros mellett a zöld trikót is megszerezte, mert a célban a hegyi pontok mellett sprintpontokat is osztottak. Gilbert 14, míg Cavendish 15 ponttal áll mögötte.

11. szakasz:

Vilanova i la Geltrú - Andorra (Pal), 208, 5 km


1. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi 5:25:44

2. Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia  + 3 mp

3. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team + 10 mp

4. Rigoberto Uran (Col) Caisse d’pargne + 16

5. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo + 23 mp

6. Frank Schleck (Lux) Team Saxo Bank

7. David Moncoutie (Fra) Cofidis

8. Inigo Cuesta (Spa) Cervélo Test Team + 32 mp

9. Carlos Sastre (Spa) Cervélo Test Team

10. Ruben Plaza (Spa) Caisse d’pargne


Összetett:

1. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi 47:37:15

2. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo + 45 mp

3. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team + 1:04

4. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha + 1:17

5. Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia + 1:29

6. Ruben Plaza (Spa) Caisse d’pargne + 2:07

7. Rigoberto Uran (Col) Caisse d’pargne + 2:14

8. Nicolas Roche (Irl) Ag2R-La Mondiale +  2:30

9. Frank Schleck (Lux) Team Saxo Bank

10. Peter Velits (Svk) Team HTC-Columbia + 2:37

Rovatok