Index Vakbarát Hírportál

A szlovák külügyminiszter is indul a 25. Budapest Maratonon

2010. szeptember 23., csütörtök 12:01

Magas rangú kormánypárti politikusok, a szlovák külügyminiszter, illetve profi ökölvívó világbajnokok is rajthoz állnak vasárnap a jubileumi, 25. Spar Budapest Nemzetközi Maratonon és Futófesztiválon. A szervező Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint az ország legnagyobb szabadidősport és futóeseményén a szokásoknak megfelelően óriási mezőny gyűlik össze, külföldről például 51 országból 1500-an neveztek eddig. A legtöbben, 186-an Franciaországból érkeznek a fővárosba, de Olaszországból (176) és Nagy-Britanniából is sokan utaznak a sportesemény kedvéért Magyarországra.

A fesztivál legidősebb indulója egy 79 éves magyar férfi lesz, aki a 30 km-es távon rajtol, míg a maraton korelnökének egy 78 éves amerikai futó tekinthető. Tabajdi Sándor személyében indul olyan atléta is, aki a verseny 1984-es debütálása óta az összes Budapest Maratont lefutotta. A jelenlegi adatok szerint a résztvevők 65,4 százaléka férfi, 34,6 százaléka pedig nő. A maratont Schmitt Pál köztársasági elnök indítja el 10 órakor a Hősök terén, s a klasszikus, 42,195 km-es távon indul majd Mikulas Dzurinda szlovák külügyminiszter is. Váltóban áll rajthoz Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, de szintén a váltófutást választotta az Erdei Zsolt, Dariusz Michalczewski és Kovács István profi ökölvívó világbajnok trió is.

A mezőny a Hősök teréről indulva az Andrássy úton futja az első kilométereket, Bajcsy Zsilinszky út érintésével a Március 15-e térről a pesti rakparton halad, majd a Lánchídon átfutva a budai alsó rakparton folytatja, s a Szabadság hídon érkezik vissza a pesti oldalra. Ott ismét a rakparton vezet az útvonal, s aztán a Kossuth és Nyugati teret érintve, a Váci út-Lehel út-Dózsa György úton keresztül ér el a mezőny az 56-osok terén felállított célig.

Rovatok