Index Vakbarát Hírportál

Dengue-láz a Nemzetközösségi Játékokon

2010. október 4., hétfő 11:55

Elromlott az ökölvívók mérlege, bojkottal fenyegetőztek a pakisztáni súlyemelők - ez történt az újdelhi Nemzetközösségi Játékok első két napján.

71 ország közel 6000 versenyzője vesz részt a hétfői úszással rajtolt Nemzetközösségi Játékokon. A rendezők eddig kudarcot vallottak: merényletektől, terrorfenyegetéstől lehetett tartani, a sportolói falu koszfészek, az építkezések késtek, 26 sérültet hozott egy gyalogoshíd leszakadása, többen visszaléptek, kobrákat találtak a teniszstadionban, majmokkal és kígyóbűvölőkkel védik a sportolókat.

Most új veszélyként felbukkant a szúnyogok által terjesztett, magas lázzal, fejfájással, csont-, izom- és ízületi fájdalmakkal járó dengue-láz, amely halálos is lehet. A betegséget egy indiai sportolónál mutatták ki.

Hétfőn az ökölvívók mérlegeltek volna, de a mérleg 0,7-től 3 kilóig csalt, több bokszoló és edző is döbbenten fogadta az eredményeket, mert sokan nem tudtak a súlycsoportjuk felső határa alá kerülni. A hiba kiderült, kedden újból lehet mérlegelésni.

A vasárnapi megnyitó után derült ki, hogy a pakisztáni súlyemelők kis híján bojkottálták a játékokat. Eredetileg a 2006-ban nemzetközösségi bajnok Shujauddin Malik vitte volna az ország zászlaját, ám az ünnepség kezdete előtt a tartományi sportminiszter, Mohammad Ali Shah átvette tőle. A súlyemelők megsértődtek, kis híján lemondták a szereplést.

Az illetékesek figyelmeztették őket: súlyos eltiltásra számíthatnak, ha mégis visszalépnek az október 14-ig tartó játékoktól.

Rovatok