Index Vakbarát Hírportál

Bombákra épül a londoni Olimpiai Stadion?

2010. október 12., kedd 11:25

A kutatások szerint egy II. világháborús nem felrobbant bomba fölé építik a 2012-es londoni olimpiai stadiont. Hiába keresték, nem találták.

A jegyzőkönyvek és történelmi dokumentumok arra utalnak, ezer kilogrammos bomba lehet a 2012-es londoni olimpia stadionja alatt, de építkezés közben nyomát sem találták.

A brit védelmi minisztérium elhagyott bombás listája szerint a 2012-es olimpia helyszínén több olyan bomba van a felszín alatt, amit a Luftwaffe dobott le Londonra. Az olimpiai stadion helyszínét, a Marshgate Lane-t legalább 13-szor bombázták a második világháborúban a németek.

A Kelet-Londont megszóró bombák tömege 50 és 1000 kilogramm között volt, a stadionnál is ilyen méretűeket keresnek. Az egyik légitámadás után a szemtanúk egy mély gödörről számoltak be, amelyet a földbe csapódott, de nem felrobbant bomba okozhatott.

A bombákat közvetlen az 1941-es légicsapások után is keresték, de - talán - a sok fémhulladék miatt nem találták egyet sem. A későbbi kutatások is eredménytelennek bizonyultak, ám a helyet a hadsereg felvette az  elhagyott bombák listájára.

A statisztikai számítások erre is alapozva azt valószínűsítik, hogy két-három bomba még lehet a területen. Két évvel korábban a stadiontól egy mérföldre találtak egy 1000 kilogrammos német bombát. A tudományos kísérletek azt mutatják, hogy a nem túl kötött talajban a német bombák lesüllyedtek, ám hét méternél nem kerültek mélyebbre. Az építkezésnél viszont ennél mélyebbre is ástak, de nem bukkantak semmire.

Az olimpiai stadiont  2007-ben kezdték építeni, előzetesen több mint 3000 talajmintát vettek. A fúrások közben nem akadtak bombákra, az építésnél sem, hiába termeltek ki jelentős mennyiségű földet a stadion helyén, és vertek le 4000 betonoszlopot húsz méter mélyre.

“A munkálatok alatt semmi jelét nem tapasztaltuk alvó bombáknak, és biztosak vagyunk abban, hogy biztonságosak az olimpiai létesítmények” - mondta az olimpiai építkezéseket irányító testület szóvivője a Daily Expressnek.

A tervek szerint 2011 nyarán adják át az Olimpiai Stadiont. A játékok előtt egy évig tesztversenyeket tartanak majd benne.

Rovatok