Index Vakbarát Hírportál

New York-maratont fut a chilei bányász

2010. november 2., kedd 15:30 | aznap frissítve

Nem a maratonra edzett, de szinte minden nap futott a föld alatt Edison Pena. A világ legnagyobb futóversenyének szervezői tiszteletük jeléül hívták meg a bányászt. A katasztrófát túlélő futó nagyobb figyelmet kaphat, mint a legjobb atléták.

A futó, így nevezték egymás között Edison Penát a társai. A 34 éves bányász, hogy megőrizze fittségét, naponta 5-10 kilométert futott az egyik szabadon maradt, 800 méter hosszú bányajáratban. Hogy ne legyenek olyan egyhangúak sötétben végzett az edzései, iPodon Elvist hallgatott futás közben.

A 33 lent rekedt bányász közül Penát a 12.-ként hozták fel, jó egészségi állapotban volt, az elsők között hagyhatta el a kórházat.

A sportrajongó bányászok már eddig is sok ajánlatot kaptak, a Real Madrid és a Manchester United is meghívta őket díszpáholyába, Pena pedig a világ legnagyobb maratonján lesz díszvendég. A szervezők először úgy gondolták, a verseny felvezető autójában kap helyet, vagy ő fogja majd a célszalagot. Pena inkább rajthoz is állna a maratonon, még ha azt végig nem is tudja lefutni. Ha elfárad, akkor gyalogolni fog. Korábban még nem futott maratont, de triatlonversenyek rendszeres résztvevője volt.

A chilei bányász futását szervező Mary Wittenberg, a New York Road Runners elnöke nagyra tartja a bányász hozzáállását és mindenki számára példaképnek állítja:”Megmutatta, hogy a futás bármilyen körülmények között milyen fontos szerepet játszik a fizikai és lelki egyensúly megtartásában".

A New York Maratonon korábban is vettek részt katasztrófát túlélők, 2005-ben a 43 ezer induló között negyvenen voltak a Katrina-hurrikán túlélői.

Rovatok