Index Vakbarát Hírportál

Gebrselassie és a chilei bányász New York sztárjai

2010. november 5., péntek 14:59

A világcsúcstartó minden versenyen az érdeklődés középpontjában áll, különösen ha Haile Gebrselassiéról van szó, a vasárnapi New York Marathon előtt azonban az etióp futónak "meg kell osztoznia" a figyelmen Edison Penával. Ő egyike azon chilei bányászoknak, akik egy omlás miatt 69 napot töltöttek 800 méter mélyen.

A 34 éves Pena azzal érdemelte ki a szervezők meghívását, hogy a föld alatt napi 9-11 km-t futott az egyik bányajáratban, így tartva lelki és fizikai erőnlétét, mindaddig, amíg a folyosó be nem omlott.

A bányászt éppen az etióp sztár várta a reptéren, majd a csütörtöki sajtótájékoztatóján több mint száz újságíró gyűlt össze, hogy meghallgassa történetét.

"Futás közben arra gondoltam, hogy legyőzöm a végzetemet - mondta Pena. - Azt mondogattam a bányának, hogy le tudlak győzni, s addig futok, amíg bele nem fáradsz, s meg nem unsz. Megcsináltam."

Az angolul nem túl jól beszélő férfi többször nevetésre fakasztotta az újságírókat, különösen, mikor a riportereket megkérte, hogy ne szedjék majd darabokra, ha esetleg fájós térde miatt nem érne célba vasárnap. "Kegyelmezzetek!" - viccelődött Pena.

Gebrselassiénak természetesen más céljai vannak élete első New York Marathonán. A 37 éves világcsúcstartó (2:03:59 ó), pályán kétszeres olimpiai bajnok atléta a győzelem reményében vág neki a viadalnak.

A nagy maratonik közül a New York-i talán a legnehezebb vonalvezetésű, a győztes idők több perccel maradnak el a londoni, a chicagói, vagy a berlini viadalokon elértektől.

A verseny színvonalára ugyanakkor biztosan nem lesz majd panasz ezúttal sem. A férfiaknál a szervezők nagyon komoly mezőnyt hoztak össze. Rajthoz áll majd többek között a kenyai James Kipsang Kwambai, minden idők harmadik legjobb eredményének tulajdonosa (2:04:27 ó, Rotterdam 2009), honfitársa, a világbajnoki címvédő Abel Kirui, a szintén kenyai Emmanuel Mutai, a vb és az idei London Marathon másodikja és a tavalyi frankfurti győztes Gilbert Kirwa is. A kenyaiak mellett ott lesz még a mezőnyben a címvédő, amerikai Mebratom Keflezighi, valamint a korábbi kétszeres győztes brazil Marilson Gomes dos Santos is.

A nőknél nincsen igazán nagy favorit, jó esélyei vannak a címvédő etióp Derartu Tulunak, a tavalyi bostoni győztes kenyai Salina Kosgeinek, vagy az idén Londonban második orosz Inga Abitovának is.

A tét óriási, a győztesek 130 ezer dollárral gazdagodnak, a címvédés további 70 ezret jelent, így Tulu és Keflezighi vasárnap délután akár 200 ezer dollárt is nyerhet.

Rovatok