Index Vakbarát Hírportál

A mákos guba dopping, a NeoCitran nem

2010. november 11., csütörtök 17:10

Senki ne egyen olimpia vagy világbajnokság előtt mákos tésztát vagy gubát, mert fennakadhat egy doppingellenőrzésen. A megfázás elleni szerekre is fokozottan figyelni kell.

Az ifjúsági olimpia előtt az egyik magyar doppingtesztje pozitív lett. Az sem volt biztos, hogy a versenyző elindulhat Szingapúrban, de kiderült, az indulás - egyben a mintavétel - előtt kevéssel mákos gubát evett, és a mák hatóanyaga (morfin) a megengedettnél nagyobb mértékben került a szervezetébe.

„A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei pontosan tudják, hogy Magyarország a legjelentősebb mákfogyasztó az Európai Unióban. Igazi hungarikum, sehol nem lehet olyan mennyiségben beszerezni, mint itthon, Svájcban például ki akarták hívni a rendőséget, amikor egy kilót kértem a patikában, hiszen máshol nem is árusítják."

"Ezért nem lepődtek meg, amikor azzal érveltünk: mákos gubát evett. De hogy az ilyen eseteket elkerüljük, csak azt tudom tanácsolni valamennyi sportolónak, hogy az olimpia előtt vagy közben tartózkodjon a mákos ételektől, mert három vagy négy napba is beletelik, amíg a szervezet feldolgozza. Ha nem akarunk magyarázkodni, ezt illik figyelembe venni” – mondta Tiszeker Ágnes, a hazai doppingellenőrzés vezetője egy budapesti konferencián.

A sportolóknak ajánlott gondosan tanulmányozni a csodaszernek hitt táplálék kiegészítőket, mert gyakorta előfordul, hogy anabolikus származékokat tartalmaznak.

Varga Zsolt olimpiai bajnok pólós még 2000 előtt, a Mladost Zagreb játékosaként NeoCitrannal akadt fent egy ellenőrzésen. Akkor senki sem gondolta volna, milyen hatóanyagai vannak a pornak, mert az akkor világbajnok öttusázó, Vörös Zsuzsa reklámozta.

„Nagyon figyelni kell arra is, hogy egy megfázást milyen szerrel kezelnek. A NeoCitran most például nincs a doppinglistán, nem bizonyított ugyanis, hogy olyan származékot (fenilefrint) tartalmaz, amely a jobb teljesítményt bárhogyan is elősegítheti. A mindig körültekintő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor azért gondolhatta, hogy a listán rajta van, mert olasz sportorvosával egy olyan listát talált, amelyiken még rajta volt 2004-ben. Akkor úgy is volt, most már nem."

"Ennek ellenére vizsgálatnál figyelik, mérik, monitorizálják, használata azonban szankciókat nem von maga után. Ugyanilyen a Coldrex is. A Rhinatiol Cold valamint az Ibuprofen pszeudoefedrint tartalmaz, ezek viszont tiltottak, különösen a kombinációjuk” – mondta Tiszeker.

Rovatok