Index Vakbarát Hírportál

Michelisz az év újonca a túraautó vb-n

2010. november 21., vasárnap 13:04

Az első futamon megszerezte az újoncoknak rendezett Rookie Challenge bajnoki címét, a másodikon futamgyőztes lett a szezonzáró makaói versenyen.

Kettős sikert ért el Michelisz Norbert a túraautó világbajnokság (WTCC) szezonzáró, makaói versenyein: az első futamon megszerezte az újoncoknak rendezett Rookie Challenge bajnoki címét, a másodikon futamgyőztes lett.

Az első, 9 körös verseny gördülőrajtját jól kapta el, de az első kanyarban tömegbaleset alakult ki, később pedig Menu ütközött a gumifalnak, így már az első körben a pályára küldték a biztonsági autót.

A tizenegy körösre növelt futam negyedik körében kiment a safety car, Michelisz a hatodik helyen versenyzett. Fredy Barth kiesésével már az ötödik körben eldőlt, hogy a magyar lesz az újoncoknak rendezett különbajnokság, a Rookie Challenge 2010-es bajnoka. Az első futam egy újabb baleset miatt a biztonsági autó mögött ért célba: a dobogóra sorrendben Huff, Mulle és Monteiro állhatott fel, Michelisz ötödik lett.

A második, szezonzáró versenyen kitűnően rajtolt a beragadó Menu mögül, és rögtön feljött az első helyre. A futamot egy tömegbaleset miatt leállították, nyolc autó állt keresztben a kínai Monacóként is emlegetett utcai pályán.

A versenyt magabiztos versenyzéssel a 26 éves magyar nyerte, őt Tarquini és Huff követte. Michelisz mérföldkőhöz ért a magyar autósportban, a világ legelőkelőbb túraautós világbajnokságában – a pálya történetében első SEAT-osként – ért el futamgyőzelmet az egyik legnehezebb helyszínen, 104 pontjával 9. lett a bajnokságban.

A világbajnoki címet a bírósági döntéssel Yvan Muller már a hétvége előtt megnyerte, míg a tavalyi bajnok Gabriele Tarquini a második, Robert Huff pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Michelisz Norbert első WTCC-s évadjában Brno és Valencia kivételével minden versenyhétvégén pontszerző volt, makaói győzelme mellett Japánban is dobogós volt, ott a harmadik helyet szerezte meg. A magyar versenyző időmérőn elért legjobb eredménye a második hely volt, kilenc versenyen lett a legjobb újonc.

Rovatok