Index Vakbarát Hírportál

Bubkánál is több rekordot ugrana Iszinbajeva

2010. november 22., hétfő 17:05

A februárban visszatérő kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva meg akarja dönteni a legendás Szergej Bubka csúcsát, aki 35 világrekordot állított fel pályafutása során.

"Ez nem a vágyam, vagy az álmom, ez a célom - mondta a Reuters hírügynökségnek adott hétfői interjújában az orosz atléta. - Szergej teljes mértékben támogat és azt mondta, ő is nagyon boldog lesz, ha sikerül megdöntenem a rekordját."

A 28 éves Iszinbajeva - aki a nők között elsőként jutott öt méter fölé - eddig 27 világrekordot állított fel, mentora, a férfi világrekordot 1994 óta 6,14 méterrel tartó Bubka pedig a 2000-es sydney-i olimpiáig tartó pályafutása alatt 35-öt.

A női rúdugrás világcsúcsát 5,06 méterrel tartó atléta áprilisban, két sikertelen világbajnokság után konzultált edzőjével, a korábban Bubkát is felkészítő Vitalij Petrovval, s ezután jelentette be, hogy idén nem versenyez, mert feltöltődésre van szüksége.

"Miután Berlinben veszítettem, lelkileg teljesen kimerültnek éreztem magam - mondta Iszinbajeva. - Akkor gondoltam először arra, hogy talán szünetet kellene tartanom. Hatalmas pofont kaptam, ártott az önbizalmamnak, mert korábban hozzászoktam, hogy a csúcson vagyok és folyamatosan rekordokat döntök. Zürichben aztán új csúcsot állítottam fel, és úgy éreztem, minden rendben, a vereség a múlté. Ezután Dohába úgy érkeztem meg, hogy már a verseny előtt fáradtnak éreztem magam, s amikor kikaptam a döntőben, egyáltalán nem voltam csalódott. Csak az járt az eszembe, hogy pihennem kell."

Az atléta júniusban kezdte el újból az edzéseket és tervei szerint a februárban sorra kerülő moszkvai versenyen tér vissza.

"Az edzőm szerint akár 5,25 vagy 5,30 méterre is képes vagyok. Hiszek neki, mert akkor is támogatott és mellettem állt, amikor arról döntöttem, hogy szünetet tartok a karrieremben. Teljes mértékben motiváltnak és eltökéltnek érzem magam, hiányzik a versengés."

Rovatok