Index Vakbarát Hírportál

A rúdtánc nem sztriptíz, komoly fizikai sport

2010. december 14., kedd 09:22

A három méteres rúdon négy perc egy gyakorlat, látványos, nehéz, sok nézőt vonz. A rúdtáncosok 2016-ban bemutatkoznának a riói olimpián.

A rúdtánc a sztiptízbárokból ered, az elmúlt években a fitnesztermeket is meghódította, meztelenkedés nélkül komoly tornászelemeket tartalmazó látványsportággá fejlődött.

A mezőny vegyes, a női és férfi rúdtáncosok között nightclubból és tornából érkezőt egyaránt találni. A három méteres rúdon négy perc egy gyakorlat. Néhány versenyen ruhakölteményekben és magas sarkú cipőben kezdik a gyakorlatot, a tűsarkakat és a fellépőruhát is ellenőrzik. Egyrészt, hogy a balesetet elkerüljék, másrészt a túl kihívó, vagy hiányos ruházat nem összeegyezethető a sportággal.

Csütörtökön az egyik legfontosabb nemzetközi versenyüket Tokióban tartották, ennek kapcsán az AP megkérdezte a sportolókat az olimpiai esélyekről. A hongkongi Ania Przeplasko, az Nemzetközi Rúdtánc Fitnesz Szövetség alapítója mindent megtesz, hogy a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpián bemutató sportágként már ott legyenek, ha már a 2012-es londoni játékokra nem tudtak komoly pályázatot beadni.

A rúdtánc nagyon látványos, rengeteg nézőt vonz, nehéz gyakorlatokat mutatnak be, önmagában ez nem elég az olimpiához. A legtöbb rúdtáncos belátja, messze vannak még attól, hogy sportáguk valóban elismert legyen. Az ausztrál Chris Measday, aki tornászként kezdte, a kiforrott szabályrendszert hiányolja, a különböző versenyeken máshogy pontoznak a bírók. “Még egységes megnevezések sincsenek azokra a gyakorlatokra, amelyeket mindannyian használunk.”

Zoraya Judd, a tokiói verseny győztese más miatt aggódik: “Az igazat megvallva még túl szexi az olimpiához. De azt hiszem, megérdemelnénk, hogy ott szerepeljünk, hiszen nagyon kemény fizikai megterheléssel járó sport a miénk. Az olimpia még messze van, de ha a lányok, akik szeretik a magas sarkút, kiállnak magukért, képesek lesznek elérni, amit akarnak.”

Judd tudja, hogy a rúdtáncosokat megbélyegzik, előbb a sportág elfogadottáságát kell megteremteni. Sokszor légtornászként mutatkozik be, hogy ne egyből a sztriptízre gondoljanak. “Csak később mondom, hogy a felszerelésem csupán egy rúdból áll.”

A 2008-as világbajnok Ana Marie Garbo azzal is elégedett, hogy szórakoztat, csak másodsorban tekint sportolóként magára.

“Én csak boldoggá akarom tenni az embereket, de tetszik az olimpia terve. Azt hiszem, nekünk rúdtáncosoknak is jó, ha nem folyton sztríptíztáncosoknak tüntetnek fel minket.”

Az olimpiai játékok programjába csak szigorú feltételek mellett lehet bekerülni, tavaly a hetes rögbit és a golfot vették fel 2016-ra; olyan népszerű sportágakat is elutasítottak, mint a karate, a baseball és a fallabda.

Rovatok