Index Vakbarát Hírportál

Borult a papírforma, borultak a bobok

2010. február 23., kedd 07:14

Négy aranyérmet osztottak ki Vancouverben az olimpia tizenegyedik játéknapján, és azok négy különböző országba kerültek. A legnagyobb meglepetést a svédeket legyőző német sífutónők okozták, az osztrák síugrók aranya a legkevésbé váratlan. A hazaiak nyertek jégtáncban, elődöntősök curlingben, döntősök női hokiban.

Evi Sachenbacher-Stehle és Claudia Nystad emlékezetes napot zárt hétfőn Vancouverben. Ha csak hat tizedmásodperccel is, de - hatalmas meglepetésre - legyőzték a női sífutás csapatsprint számában az abszolút esélyesnek tartott svéd Kalla-Haag kettőst, ezzel az idei téli olimpián már a hetedik német aranyat nyerték (harmadik az orosz Hazova, Koroszteleva páros lett). Ezzel a győzelemmel Németország fellépett az éremtáblázat első helyére, éppúgy hét aranyuk van, mint az Egyesült Államoknak, ám ezüstben eggyel jobban állnak.

000T TRDV661507

A férfiaknál elmaradt a meglepetés, a norvég Öystein Pettersen, Petter Northug páros 1,3 másodperces előnnyel megnyerte a számot a német Tscharnke, Teichmann kettős előtt, a harmadik helyen az oroszok, Morilov és Petuhov futottak be. A norvégok Northug fantasztikus sprintjének köszönhették a győzelmet, amivel idei hatodik aranyukat nyerték.

Az eddig legjobban szereplő amerikaiak csak egy ezüsttel lettek gazdagabbak hétfőn. A jégtáncban ugyanis párosuk, Meryl Davis és Charlie White a második helyen végzett a házigazdák, az olimpián már az ötödik kanadai aranyat nyerő Tessa Virtue és Scott Moir mögött (Kanada már jobban áll, mint a 98-as naganói olimpia előtt bármikor, bár még három aranyra van minden idők legjobb olimpiai eredményétől). A kanadaiak győzelme azt jelenti, hogy 34 év után először nem európaiak nyerték az olimpiai címet jégtáncban, miután a világ- és Európa-bajnok orosz Domnyina-Sabalin kettős a harmadik helyen végzett. A magyar Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim a kűrben egy helyet javítva a 13. helyet szerezte meg.

A kanadaiak egyébként is uralkodtak a jégen ezen a játéknapon. A női curlingeseik hét mérkőzésből hatot megnyerve már biztosan elődöntősök, ezúttal a veresége ellenére második svéd csapatot verték 6-2-re. A férfiaknál még nyomasztóbb a házigazdák fölénye: mind a nyolc meccsüket megnyerték.

Akárcsak a női hokisaik, akik már eggyel előrébb vannak, mint curlingező társaik: a finnek papírformának megfelelő 5-0-s legyőzésével döntősök. Az aranyért a svédeket 9-1-gyel elintéző amerikaiakkal játszanak (és vághatnak vissza a tévékben nézettségi rekordot hozó kanadai-amerikai férfi hokimeccsen elszenvedett vereségért). Női hokiban már lejátszották az alsóházi helyosztókat, az ötödik helyet az oroszokat büntetőkkel legyőző svájciak, a hetediket a szlovákokat 3-1-re verő kínaiak szerezték meg.

A várakozásnak megfelelő eredmény született nemcsak női hokiban, hanem a síugrók csapatversenyében is. Itt az osztrákok Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer összetételű csapata hatalmas fölénnyel nyert a németek és a norvégok előtt. Az osztrák csapat volt az egyetlen, amely tagjai minden ugrást 130 méter fölött teljesítettek, így az olimpia három síugróaranyából szereztek egyet (a másik kettőt a svájciaknak vitte el Simon Amman, az osztrákok Schlierenzauer révén még két bronzérmet szereztek).

Biztosan nem lesz aranyérmes viszont egy másik nagy esélyes, a kínai Han Hsziao-peng. A síakrobatika férfi ugrás számának címvédője ugyanis be sem jutott a csütörtöki döntőbe, ahogyan kiesett az idei ranglista-vezető fehérorosz Anton Kusnir is.

És estek a bobosok is, két baleset is történt a négyesbobosok hétfői, nem hivatalos edzésén. A sokat kritizált jégcsatornában a lett és a horvát négyesbobcsapat borult, félbe is szakították az edzést. Bár a balesetben egyetlen sportoló sem sérült meg, a pályát átépítik, néhány kanyart tompítanak benne a keddi edzésre, közölték a szervezők.

Rovatok