Index Vakbarát Hírportál

Darálnak a norvégok Vancouverben

2010. február 20., szombat 08:59

Nehezen indultak be a norvég sportolók, de most már pörögnek a vancouveri téli olimpián. Pénteken újabb két aranyat gyűjtöttek, az üldözésben első sífutó, Marit Björgen lett az idei játékok első duplázója, az alpesi síelő Aksel Lund Svindal ezüst után nyert. A jégtáncosok között a Hoffmann, Zavozin páros a kötelező után tizenharmadik. Összefoglaló, hetedik nap.

Szerdán még nem volt aranyuk a téli olimpiák legnagyobb éremhalmozóinak, a norvégoknak, péntek estére már öttel állnak, ezzel másodikak a vancouveri éremtáblázaton.

A pénteki termelést a sífutó Marit Björgen kezdte meg, a klasszikus és szabad stílusban rendezett kétszer 7,5 km-es üldözéses versenyt nyerte meg. A svéd Anna Haag lett a második, a harmadik helyen pedig a lengyel Justyna Kowalczyk végzett. A lengyel csak egy hajszállal, célfotóval előzte meg a norvég Kristin Stormer Steirát.

000T TRDV655658

Björgen ezzel a vancouveri olimpia első kétszeres bajnoka lett, miután a sprintet már megnyerte.

A szintén norvég alpesi síelő, Aksel Lund Svindal ezüst után szerzett aranyat. A szintén gyorsnak számító lesiklás második helye után a szuper óriás-műlesiklásban lett első. A 27 éves norvég sikere azért is nagyszerű teljesítmény, mert 2007-es nagy balesete után egy évet kellett kihagynia, de azóta összetett Világkupa-győzelemmel és most olimpiai arannyal folytatta.

Megint közvetlenül mögötte végzett az amerikai Bode Miller (aki a lesiklásban harmadik volt), a bronzot kisebb meglepetésre a szintén amerikai Andrew Weibrecht szerezte meg.

A szuper G újabb nagy esést hozott: a nehéz pályán ezúttal a svéd Patrik Järbyn bukott nagyot, arccal a földnek sodródott ki közel százas sebességnél. A hírek szerint néhány arcsebbel és agyrázkódással megúszta a balesetet.

Még két aranyat osztottak ki: a szkeletonosok mindkét olimpiai száma véget ért. A nőknél a brit Amy Williams tudott nyerni, pedig nem sikerült jól a negyedik csúszása, de rosszabbul teljesített a hazai sztár, Melissa Hollingsworth. A második helyen állt, de az utolsó csúszása csak a tizenegyedik volt a futamban, ezzel a Világkupa idei nyerteseként is csak ötödik lett.

A férfiaknál viszont hozta a hazai aranyat Jon Montgomery. Az utolsó csúszás előtt második volt, de a versenyben vezető lett Martins Dukurs hibázott az utolsó kanyarokban és lecsúszott az első helyről.

000T TRDV655916

Pénteken volt magyar érdekeltség is: megkezdte vancouveri szereplését a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin jégtáncpáros. A kötelező után a tizenharmadik helyen állnak, ami megfelel előzetes várakozásaiknak.

A férfi hokitornán pénteken elmaradtak a meglepetések, a csehek letteket verték simán (5-2), a finnek a németeken gyalogoltak át (5-0). A curlingeseknél a nők között a svédek és a kanadaiak, a férfiaknál a kanadaiak őrizték meg veretlenségüket.

Az éremtáblázaton az amerikaiak az elsők hat arannyal és összesen húsz éremmel, a norvégok öt elsőséggel és tíz dobogós hellyel követik őket.

Rovatok