Index Vakbarát Hírportál

Legendák születtek Vancouverben

2010. február 21., vasárnap 09:28

Második vancouveri aranyát szerezte meg a síugróknál a svájci Simon Ammann, a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a dél-koreai Li Jung Szu. Előbbi sportága első négyszeres egyéni olimpiai bajnoka lett. Magyar szempontból írt történelmet Huszár Erika: a short trackes hatodik lett 1500-on, ezzel harminc év után az első téli sportolónk, aki két olimpián is pontszerző helyen végzett. Nem sikerült viszont a duplázás az alpesi síelőknél Lindsey Vonn-nak és a gyorskorcsolyázóknál Shani Davisnek. Nyolcadik nap a vancouveri téli olimpián, összefoglaló.

A nap magyar történésével kezdődik az események felidézése, Huszár Erika második olimpiáján is pontszerző helyen, hatodikként tudott végezni, 2006-ban negyedik volt ugyanezen a távon. Ez 1976, illetve 1980, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpár ötödik, illetve második helye óta magyarnak nem sikerült a téli olimpiákon.

Huszár az előfutamban és az elődöntőben rutinosan használta ki ellenfele hibáit, és az egyetlen lett, aki a 2006-os döntőből Vancouverben is oda tudott érni a legjobbak közé. A fináléban sem esés, sem kizárás nem befolyásolta a versenyt, a magyar versenyző tisztán jobb volt két ellenfelénél.

Szombati győztesek

Alpesi sí, női szuperóriás-műlesiklás:
Andrea Fischbacher (Ausztria) Gyorskorcsolya, férfi 1500 m:
Mark Tuitert (Hollandia)
Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 m:
Li Jung Szu (Koreai Köztársaság)
Női 1500 m: Csou Jang (Zhou Yang, Kína)
Sífutás, férfi 30 km-es üldözéses (15 km klasszikus, 15 km szabad):
Marcus Hellner (Svédország)
Síugrás, nagysánc:
Simon Ammann (Svájc)

A rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres száma a másik két magyarnak, Heidum Benadettnek és Darázs Rózsának az előfutamban ért véget.

A női 1500 méteren a kínai Csou Jang szerezte meg az aranyat. A férfiaknál az 1000 métert rendezték, ezt az 1500-on már aranyat szerző dél-koreai Li Jung Szu nyerte. A húszéves short trackesnek még van két száma, ha így folytatja, az olimpia egyik legnagyobb alakjává nőheti ki magát.

Ezt már biztosan elmondhatja magáról Simon Ammann. A svájci síugró a normálsánc után megnyerte a második vancouveri számot, a nagysáncot is. Korábban csak kétszer sikerült valakinek mindkét egyéni számot megnyernie egy olimpián: 2002-ben éppen neki, 1988-ban Matti Nykänennek.

000T TRDV657386

A finnt beérte az aranyak számában is, mindketten négy arannyal állnak, de Nykänen három egyéni mellett a negyediket csapatban nyerte. Nykänen 88-ban mindhárom megszerezhető aranyat begyűjtötte, ez Ammannak nem jöhet össze: Svájc nem indul a csapatversenyben.

Magyar eredmények

Alpesi sí, női szuperóriás-műlesiklás:
36. Döme Zsófia, Berecz Anna kiesett Rövidpályás gyorskorcsolya:
férfi 1000 m: 21. Knoch Viktor
Női 1500 m: 6. Huszár Erika, 23. Heidum Bernadett, Darázs Rózsát kizárták

Nem jött össze viszont a duplázás két amerikainak, Lindsey Vonn-nak és Shani Davisnek. Előbbi az alpesi síelők női szuper óriás-műlesiklásában lett harmadik, pedig ebben a számban is a legnagyobb esélyesnek számított. Az arany az osztrák Andrea Fischbacheré lett, országa első vancouveri első helye ez. A gyorskorcsolyázó Davis ugyancsak az első számú esélyes volt az 1500 méteren, de meglepetésre Mark Tuitert megverte. A holland hihetetlen erősen kezdett, amit az utolsó párban versenyző Davis nem tudott tartani. Az amerikai Torinóban is ezüstöt szerzett a távon, Vancouverbe már az 1500 méter világbajnokaként érkezett.

A sífutóknál a férfiak 15+15 kilométeres üldözéses kombinációját rendezték. A svéd Marcus Hellneré lett az arany, a harmadik a honfitárs Johan Olsson lett. Hellner azt emelte ki a verseny után, hogy sportágára nem igazán jellemző a csapattaktikák alkalmazása, ők viszont éppen így értek fel a dobogóra. A svédeknek így már hat érmük van, ebből négyet szereztek sífutóik, egyet az alpesi síző Anja Pärsson, egyet meg a biatlonos Björn Ferry.

Az éremtáblázaton az Egyesült Államok áll az élen. Aranyak terén nem nagy a hattal álló amerikaiak előnye az öttel második norvégokkal szemben, az érmek számát tekintve azonban nyomasztó a fölényük: az USA 23 dobogós helyezéséhez képest a második Németország csak tizennégyet szerzett.

Rovatok