Index Vakbarát Hírportál

Fantasztikus lesz az olimpia megnyitója

2010. február 11., csütörtök 11:49

Soha nem tapasztalt titoktartás előzi meg a pénteken kezdődő vancouveri téli olimpia - magyar idő szerint szombat hajnali - megnyitóünnepségét. A szokás szerint monumentálisnak ígérkező show-ról semmilyen részlet nem szivárgott ki, bár azt tényként kezelik az újságírók, hogy a kanadai hokis legenda, Wayne Gretzky nyújtja meg a lángot.

Két éve a pekingi nyári játékokon egy önkéntes titokban filmre vette a megnyitó próbáit, és feltette az internetre, most azonban csak egy helyi újság munkatársainak benyomására hagyatkozhatnak azok, akik bármit meg akarnak tudni a ceremóniáról. Lisa Bettany viszont mindössze annyit árult el az ünnepségről, hogy lélegzetelállító, mozgalmas, könnyfakasztó és büszke lesz.

A téli játékok történetében először fedett térben, az 1983-ban épült BC Place Stadionban rendezik a megnyitót, amelyet 55 ezren tekinthetnek meg a helyszínen. Az előadásban 4000 önkéntes vesz részt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokolláris előírásai mindössze három pontban kötik meg a rendezők kezét: ez a versenyzők bevonulása, a békegalamb szabadon engedése és a híres mondat elhangzása: "A játékokat megnyitom." Ezt a bejelentést Vancouverben - az államfő, II. Erzsébet képviseletében - Kanada főkormányzója, Michae:lle Jean teszi majd meg.

A brit királynő ugyanis nem lesz jelen a megnyitón, miként Barack Obama amerikai elnök sem. Az Egyesült Államokat Joe Biden alelnök képviseli a számos magasrangú politikus és híresség között.

Rovatok