Index Vakbarát Hírportál

Palikék kikoptak, csak Horn indul a Dakaron

2011. január 1., szombat 13:09

Volt olyan időszak, amikor még Afrikában ment a Dakar, hogy tíznél is több magyar indult. Idén csak Horn Albert vesz részt rajta, Mitsubishivel vág neki a távnak, navigátor lesz.

Már tavaly sem bírták anyagilag az itthon tehetősnek számító magyar pilóták, hogy benevezzenek a Dél-Amerikába költözött Dakar-ralira.

Mivel a versenyt idén és jövőre is Argentínában és Chilében rendezik, a költségek inkább csak emelkedtek, Szalay Balázs és Palik László ezzel nem tudott lépést tartani. 2009-ben még mindketten elindultak, ekkor volt az emlékezetes eset: Szalay jelentette-e fel Palikot, vagy ő csak bejelentést tett, és nem Palik, hanem mindenki ellen, aki ellenőrző pontokat hagyott ki.

Szalay bízik abban, hogy jövőre már összegyűlik neki annyi, hogy elindulhat, Palikról semmi hír, mióta augusztusban elhagyta a Hungaroring vezetését, és családjával Ausztráliába költözött.

Horn Albert először indul a kéthetes versenyen, még az afrikai futamokon sem volt ott, Drazsen Curic mellett teszi meg a 9500 kilométert. Először természetesen csak végig szeretnének menni mind a 13 szakaszon.

A szombaton startoló versenyen 146 autó, 183 motor, 33 quad és 68 kamion indul. A 2010-es versenyen az autósoknál Sainz, a motorosoknál pedig Despres nyert. Utóbbi ezúttal is fő favorit, előbbi is esélyes, de Peterhansel megszoríthatja.

Az első szakaszon 377 kilométert tesznek meg Buenos Airesből Victoriába.

Rovatok