Index Vakbarát Hírportál

Mintha 69-szer mászott volna fel és síelt volna le a Mount Everestről egy év alatt

2011. január 4., kedd 16:49

Több mint hatszáz kilométernyi szintkülönbséget mászott meg és síelt le a kanadai Greg Hill 2010-ben.

Greg Hill 2010 január 1-én újévi fogadalomként azt a célt tűzte ki, hogy kétmillió lábnyi - 609600 méter, 609 kilométer - szintet küzd le mászva és síelve egy év alatt.

A csúcskísérlet sikerült, Hill 266 napot töltött sílécen, átlagosan 2250 métert mászott és csúszott egy nap. A rekordot nem ismert síterepeken érte el, Észak- és Dél-Amerika legmagasabb csúcsait mászta meg, majd síelt le róluk a vastag hóban. Kanadában, Argentínában és Chilében 71 hegycsúcsra ment fel, 77-szer háromezer méter feletti szintkülönbséget küzdött le egyetlen nap alatt.

A vállalkozás nem volt egyszerű, a mély hóban 20 kilónyi teherrel, hátizsákkal és felkötözött sífelszereléssel mászott fel a többezer méter magas csúcsokra, majd jött le állandó lavinaveszélyben. Legtöbbször egyedül volt, így nem is számíthatott mások segítségére.

A december volt a legkeményebb hónapja, hogy elérje a célját, sokat kellett bevállalnia: 80 ezer méternyi magasságot teljesített, gyakran éjjel, lámpával mászott, hogy összejöjjön a rekord. “Az év utolsó heteiben minden nap plusz egy órát másztam esténként a barátaimmal, hogy képes legyek befejezni”  - mondta Hill.

Az utolsó métereket december 30-án teljesítette. A lakóhelye közelében lévő Bonney Moraine csúcsára mászott fel, mielőtt lesiklott, pezsgőt bontott a hegytetőn a családjával és a barátaival.

A kétmillió láb, 609 kilométer olyan, mintha 69-szer ment volna fel a Mount Everestre, majd síelt volna le róla. Úgy tartják, Hill fizikai teljesítménye 200 maraton lefutásávál egyenértékű.

Rovatok