Index Vakbarát Hírportál

Betegség miatt is járhat doppingbüntetés

2011. január 21., péntek 16:21

Egy rendelet kiadásának késlekedése miatt kerülhetnek bajba azok a sportolók, akik valamilyen betegség miatt szednek doppinglistán szereplő hatóanyagú gyógyszereket. A terápiás célú használatról a Magyar TUE bizottság adott igazolásokat. Fél évig pénz és jogszabályi háttér nélkül működtek, januártól azonban már nem adtak ki több engedélyt.

"A Magyar TUE-bizottság működtetése az állam egyik kötelező feladata, a szervezet megbízási szerződések alapján dolgozik. Ez a szerződés azonban a múlt évben lejárt, az új kormánnyal kellett volna megújítani" - állítja Kokas Péter, a TUE-bizottság vezetője.

"Június 1. és december 31. között megbízási szerződés és anyagi támogatás nélkül is folytattuk a munkát, és 260 engedélyt állítottunk ki. Ígéreteket kaptunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, de mindeddig nem sikerült aláírni a szerződéseket."

A TUE (terápiás alkalmazási eljárások angol rövidítése) működése most egy rendelet megjelenésén múlik. Ennek értelmében a hazai doppingellenes szervezetek összeolvadásából a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kívánalmainak megfelelő testület, angol rövidítéséből, NADO (National Dopping Organization) állhat majd föl, így a TUE-bizottság a Magyar Antidopping Csoport (MACS) keretében működhet majd tovább.

Kokas reményei szerint hamarosan megjelenik a rendelet a Magyar Közlönyben, és folytathatják a munkát, ám az elmúlt fél év költségei ezzel még nem térülnek meg. A bizottság működéséhez  évi 7-8 millió forint szükséges, ezt az egycsatornássá vált sportfinanszírozás miatt a Magyar Olimpiai Bizottság fogja folyósítani.

A fél éve megbízási szerződés nélküli működés a sportolókra kihathat. Kokasék ugyan jóhiszeműen adtak ki engedélyeket, de nem kizárt, hogy a WADA vagy a nemzetközi szakszövetségek a nem szabályszerű működés miatt nem fogadják el ezeket.

A sportolók továbbá januártól nem kaphatnak hivatalos engedélyt doppinglistás hatóanyag tartalmú gyógyszerek szedésére. Így hiába indokolt a gyógyszerszedésük, egy doppingvizsgálaton elmarasztalhatják őket. Azt meg kell jegyezni, hogy a magyar TUE-bizottság engedélyeit sem fogadják el automatikusan a nemzetközi szervezetek, van, amikor csak saját vizsgálat alapján állítják ki azokat.

Kokas az MTI-nek elmondta, az elmúlt években világszerte nőtt a kérelmek száma. A sportolástól betegség miatt eltiltott, orvosi kezelés alatt álló versenyzők nem kaphatnak TUE-engedélyt. Ezt akkor adják ki egytől három évre terjedően, ha a sportoló edzhet és versenyezhet betegségének ideje alatt is, ugyanakkor az orvosa és a TUE-bizottság részletesen dokumentált véleménye alapján is szükséges olyan gyógyszert szednie, amely doppingellenőrzéskor az érvényes engedély nélkül pozitív teszttel járhatna.

Rovatok