Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú jelölés a Nemzetközi Fair Play-díjra

2011. január 25., kedd 11:13

Csaknem hetven - rekordszámú - jelöltből tizennégyet díjaz csütörtöki gálaestje keretében a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) Lausanne-ban. Kamuti Jenő, a testület elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: különösen annak örül, hogy a fair play cselekedet kategóriában három trófeát és két diplomát oszthatnak ki.

„Örvendetes, hogy nőtt a sportszerű cselekedetek száma tavaly. Ezek a díjak tényeken alapulnak, a döntés nem szubjektív” - fogalmazott, hozzátéve: az is örömteli, hogy valamennyi kontinensről érkeztek jelölések.

Ezúttal is három kategóriában hirdetnek győzteseket, a cselekedet (Pierre de Coubertin-díj) mellett a fair play szellemiségének népszerűsítéséért (Willi Daume-díj), valamint sportszerű életútért (Jean Borotra-díj) jár elismerés. Mindegyikben trófeát és diplomát osztanak ki.

A csütörtöki gálát - melyen ott lesz Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is - a Beau Rivage Hotel báltermében rendezik. Az estet a Nemzetközi Fair Play Bizottság a Nemzetközi Sportújságíró Szövetséggel (AIPS) együtt szervezi, s utóbbi is átadja díjait. A gála délelőttjén az NFPB és az AIPS közös, nemzetközi fórumot rendez, melyen a sportot beárnyékoló illegális fogadásokról, illetve az azok elleni küzdelem lehetőségeiről lesz szó.

A Nemzetközi Fair Play-díjasok

Fair play cselekedet kategória: Darius Draudvila litván tízpróbázó, Feng Kao (Feng Gao) kínai birkózó, Amin Motavassel Zadeh iráni labdarúgó

Fair play népszerűsítése kategória: Walther Tröger, a NOB tiszteletbeli tagja, a Német Olimpiai Bizottság korábbi elnöke; Tegla Chepkite Laroupe kenyai atléta

Életút kategória: Edwin Moses amerikai atléta

Rovatok