Index Vakbarát Hírportál

Felülmúlhatatlant lökött a sznúkerbajnok

2011. február 18., péntek 10:44

Stephen Hendry a Welsh Openen a nyolc közé jutásért folytatott meccs nyitó frame-jében maximum breaket lökött, hivatalos mérkőzésén a tizediket, ezzel beállította Ronnie O'Sullivan rekordját. A sportág legendájának legutóbb közel két éve, a vb-n sikerült a 147.

Hiába nyitott sokkoló breakkel Hendry, nem jutott tovább. Kiesett a ritmusból, a következő legjobb breakje csak 49 volt. Stephen Maguire a következő három frame-et hozta, Hendry sokat rontott, 3-2-re még feljött, de már nem tudott fordítani. Maguire 4-2-re legyőzte őt.

Hendry nem is tudott maradéktalanul örülni rekordjának:"Kit érdekel? Nem tudtam koncentrálni a második frame-ben, esélyem volt, hogy nyerjek, de nem használtam ki."

Ha más nem csinál maximum break-et a versenyen, a hétszeres világbajnok pénzdíján felül ezer fontot (320 ezer forint) kap a rendkívüli teljesítményért.

Ronnie O'Sullivan sem játszott jól a tornán, sorozatban harmadik ranglistaversenyén esett ki az első körben: szerda este 4-2-re kapott ki Ryan Day-től. A háromszoros világbajnok ranglistaversenyen utoljára a novemberi World Openen tudott győzni. Az angol azóta a UK Championshipen és a Mastersen is indult, de már az első körben kiesett. Formája ingadozó, hiszen a Snooker Shoot Outon elődöntőig jutott. A Welsh Openen elszenvedett veresége azt is jelenti, hogy az áprilisi világbajnokságon nem lesz a legjobb nyolc között kiemelve.

O’ Sullivant nem érte váratlanul a vereség: "Minden tiszteletem Ryané, jól játszott  megerdémelten nyert. A felkészülésem közel sem sikerült olyan jól, mint máskor. Csak a múlt pénteken gyakoroltam egy órát, és azóta is csak egyet. Nem is versenyzek annyit, mint mások, a German Mastersről betegség miatt hiányoztam. Aggódom a helyezésemért is, de valószínűleg ez csak rosszabb lesz, és hamarosan kiesem a legjobb 64 közül”. Ez nem valószínű, de ha megtörténik, a tornákon már a selejtezőkben is játszania kell.

A világbajnok évek óta depresszióval küzd, már többször nyilatkozott úgy, hogy abbahagyja a sznúkert, mert a versenyzés már nem hozza lázba. Kedélyállapota nagyban befolyásolja teljesítményét. Ha nincs jó hangulatban, el sem indul, a German Masterstől is emiatt maradhatott távol, pedig ő a versenysorozat arca, a plakátokon a képével népszerűsítették a World Snookers-sorozatot. Tavaly a Shanghaj Open előtt lépett vissza váratlanul, pedig ott címvédőként indulhatott volna.

A 35 éves O’Sullivan 16 éves kora óta profi, őstehetség, sorra döntötte meg a rekordokat, övé minden idők leggyorsabb maximum breakje, az 1997-es vb első fordulójában 5 perc 20 másodperc alatt hozta össze a 147 pontot. Gyorsasága miatt a The Rocket (Rakéta) a beceneve, 2008-ban már harmadik világbajnokságát nyerte. Vezette is a világranglistát, a Welsh Open előtt a kilencedik helyen állt, a szezonban még a China Openen és az áprilisi világbajnokságon javíthat.

Rovatok