Index Vakbarát Hírportál

Szerdán ünnepel a Vasas

2011. március 11., péntek 12:30

Március 16-án, szerdán 900 fős centenáriumi gálával ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Vasas Sport Club, az esemény Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének köszöntőjével kezdődik majd. Az egyesület pénteki tájékoztatása szerint Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke házigazdaként üdvözli a meghívottakat, köztük sportlegendákat, világválogatottakat, magyar bajnokokat és más illusztris személyeket.

A közlemény kiemeli, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is tiszteleg a hazai sporttörténelem egyik legeredményesebb klubja előtt: Borkai Zsolt elnök MOB Érdemérmet adományoz az ország egyik legtöbb szakosztályával rendelkező, családcentrikus sportegyesületének. A 100. évforduló alkalmából a Magyar Posta a centenáriumi gála helyszínén hozza forgalomba azt a bélyeget, amely erre az alkalomra készült, valamint díszleveleket nyújt át a rendezvény díszvendégeinek.

A gálával egy időben egy egyedi ereklyékből szervezett kiállítás is nyílik, a tárlat olyan tárgyakat mutat be a Vasas történelemből, amelyeket eddig csak kevesen ismerhettek: ilyen például Papp László olimpiai aranyérmes bokszkesztyűje és medálja, Németh Miklós gerelye, Markovits Kálmán mindkét vízilabda olimpiai aranyérme, Körmöczy Zsuzsa Roland Garros- és Taróczy Balázs wimbledoni tenisz serlege. A teljes kiállítási anyagot az érdeklődők március 17-én és 18-án tekinthetik meg ingyenesen a Vasas Folyondár utcai sportlétesítményében.

A centenárium alkalmából dokumentumfilm és három könyv is készült a Vasasról: a Dobor Dezső rendezte filmet szerdán 20 órától sugározza a Sport2, míg a könyvek közül az egyikben Fügedy Péter részletes statisztikai kimutatásokkal veszi számba a Vasas eredményeit, a másikban Vitray Tamás az általa felkért tizenegy neves szerző írásain keresztül mutatja be a klub történelmét, a harmadikban pedig Hegyi Iván a hat labdarúgó bajnoki aranyérem és a négy kupagyőzelem történetét meséli el. A Vasas az elmúlt száz évben 44 olimpiai bajnoki címet, 40 világbajnokot és 39 Európa-bajnokot adott Magyarországnak a különböző sportágakban.

Rovatok