Index Vakbarát Hírportál

Mérgezésre gyanakszik a dzsúdószövetség

2011. április 5., kedd 15:44 | aznap frissítve

Az Eb-bronzérmes Ungvári Attila februári doppingvétsége után a Magyar Judo Szövetség megkapta a B-próba eredményét a bécsi labortól, amely megegyezik az A-próba eredményével, vagyis a sportoló által szolgáltatott mintában doppinglistás anyagok vannak.

Az Index úgy tudja, háromféle tiltólistás szer szerepel Ungvári vizeletében: a nyolcvanas években használt sztanozolol és a vízhajtó mellett még egy harmadik anabolikus szteroid is, valóságos doppingkúrán esett át. Ungvárit Bakuban és Budapesten vizsgálták, a Magyar Nagydíjat - testvére előtt - megnyerte, orvosa szerint nyugodt volt, úgy várta a mintaadást.

„A Magyar Judo Szövetség március 9-én elnökségi határozatával kiállt a sportoló vétlensége mellett. Ezen elnökségi ülés után az érintett sportoló, Ungvári Attila, testvére Ungvári Miklós és edzőjük, Bíró Tamás önkéntesen jelentkezett hazugságvizsgálaton való részvételre."

"A három - hivatalosan akkreditált laboratóriumban elvégzett - poligráfos vizsgálat eredménye egyöntetűen és határozottan a sportoló vétlenségét igazolja, ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy Ungvári Attila tudta nélkül került a szervezetébe a doppinglistán szereplő szer. A Magyar Judo Szövetség a poligráfos vizsgálat eredményének ismeretében rendőrségi feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen, az ügyben a nyomozás folyamatban van” – áll a szövetség közleményében.

Az Ungvári Attila doppingügyével összefüggő fegyelmi eljárást a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) folytatja le első fokon, vétsége négyéves eltiltásról indul, a szövetségnek azért kell küzdenie, hogy csak kettőt kapjon. A londoni olimpián semmiképp sem vehet részt, de ha két évet kap, akkor is csak méltányossággal lehet ott a 2016-os riói játékokon.

A 23 éves Ungvári a hatodik volt a világranglistán, a sportág egyik legnagyobb ígérete, dopping nélkül is kijutott volna Londonba. Orvosa, edzője, valamint a szövetség vezérkara szerint is érthetetlen és életszerűtlen, hogy doppingkúrát csináljon. A szövetség lépéséből kikövetkeztethető: mérgezésre gyanakodnak.

A magyar doppingkrónikában nem fordult elő még olyan hazai eset, amikor egy érintett szövetség annyira bízzon versenyzőjében, hogy büntető feljelentést tegyen. „Nem tehettünk mást, hiszünk Attilának, és reméljük, hogy a rendőrség kideríti, mi áll a háttérben” – jelentette ki a szövetség sportigazgatója, Nagy András.

Rovatok