Index Vakbarát Hírportál

A londoni és a bostoni maratonit rendezik a hétvégén

2011. április 15., péntek 14:08

Vasárnap és hétfőn a világ legrangosabb maratonfutó-versenyei közül kettőre is sor kerül, előbb Londonban, majd Bostonban futják le a klasszikus 42,195 km-es távot. Hagyományait tekintve a bostonit, az eredményeket figyelembe véve viszont a londonit lehet előbbre helyezni a sorban, mivel a brit fővárosban viszonylag könnyű, gyors a pálya, Bostonban viszont már 115 éve nehéz az útvonal.

Londonban akár világcsúcsot is láthatnak a nézők, legalábbis a címvédő, etióp Tsegaye Kebede szerint erre jó esélye lehet. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes futó tavaly nagyon rossz, szeles, esős időben is 2:05:19 órával nyert, s most úgy véli, megfelelő körülmények esetén képes lehet honfitársa, Haile Gebrselassie 2:03:59 órás rekordját megjavítani.

„Ha a testem rendben van, és az idő is szép lesz, akkor csúcsot döntök” - mondta magabiztosan a 24 éves etióp futó. Persze Kebedének az idő mellett ellenfeleit is le kell győznie, ami szintén nem lesz egyszerű feladat, különösen úgy, hogy a mezőnyben négy olyan kenyai atléta is található, akiknek jobb az egyéni rekordja az övéénél.

Közülük is első a sorban James Kwambai, aki a 2009-es rotterdami maratonon minden idők harmadik legjobbját érte el, igaz, az már az ő külön balszerencséje volt, hogy 2:04:27 órás eredmény sem volt elég a hollandiai első helyhez, miután "mellbedobással" kikapott honfitársától, Duncan Kibettől. Nagyon komoly győzelmi esélyekkel indul még a tavalyi év talán legjobb férfi maratonistája, a Rotterdamban és Berlinben is győztes Patrick Makau (2:04:48 ó), de futni fog a világbajnoki címvédő Abel Kirui (2:05:04 ó), és a hosszú sérülés után most visszatérő, háromszoros londoni bajnok Martin Lel (2:05:15 ó) is.

A nőknél a címvédő szintén nagy időt ígér, igaz, az orosz Lilja Sobukova nem tör a világcsúcs, Paula Radcliffe máig szinte felfoghatatlan 2:15:25 órás eredményére, de 2:20 órán belüli tervének beváltása is nagy szenzációt jelentene, még akkor is, ha tavaly Chicagóban már közel volt ehhez az álomhatárhoz (2:20:25 ó).

Az ellenfelek hiányára azért ő sem panaszkodhat majd. Két olyan futó is lesz, akinek már sikerült áttörnie a 2:20 órát, ráadásul a német színekben versenyző Irina Mikitenko (2:19:19 ó) és a kínai Csou Csun-hsziu (Zhou Chunxiu, 2:19:59 ó) is remek formában érkezik Londonba. Mellettük többek között a novemberi New York Marathon kenyai győztese, Edna Kiplagat is rajthoz áll, s összesen 13 olyan futó indul, aki 2:24:00 óránál jobb időre képes.

Minden idők legrégebbi maratonija, a most 115. alkalommal sorra kerülő Boston Marathon már a nevezésekkel csúcsot döntött, miután mindössze nyolc óra alatt (!) elkelt mind a 27 ezer indulói hely.

A amerikai városban a nehezebb útvonal, és az általában kedvezőtlen időjárás miatt az eredmények ritkán közelítik meg a londonit, vagy az ahhoz hasonlóan gyors berlini, rotterdami és chicagói versenyekét, ugyanakkor a tavalyi viadal a kivételek közé tartozott, miután az akkor mindössze 21 éves kenyai Robert Kiprono Cheruyiot a kivételesen gyönyörű, szélcsendes időben több mint egy perccel döntötte meg a versenycsúcsot, s 2:05:52 órával győzött.

Cheruyiot hétfőn is futni fog, s mivel több más kiváló kenyai és etióp atléta is nevezett, a magas színvonalú verseny garantált. A nőknél is indul a címvédő, az etióp Teyba Erkesso, valamint a 2008-as bajnok honfitársa Dire Tune.

A verseny legnagyobb sztárja a 38 éves kenyai Catherine Ndereba lesz, aki négyszer tudott Bostonba győzni, s ezzel mindmáig rekorder. Ndereba minden idők második leggyorsabb női versenyzője (2:18:47 ó), kétszer nyert világbajnokságot, s a legutóbbi két olimpián egyaránt ezüstérmes volt.

Rovatok