Index Vakbarát Hírportál

Higgins zokogva ünnepelte 4. vb-címét

2011. május 2., hétfő 23:49 | aznap frissítve

A sznúkervilágbajnokság döntőjébe a háromszoros világbajnok John Higgins, és a sportág csodagyereke, a 21 éves Judd Trump jutott.

Higgins a bundabotránya után egy évvel újra világbajnoki döntőbe jutott. Az egyik brit bulvárlap által lebuktatott háromszoros világbajnok - az először javasolt örökös helyett - féléves eltiltást kapott. Formáját versenyek nélkül is megtartotta, ahogy visszatért, megnyerte az UK Championshipet és a Welsh Opent, a világranglista első helyét is visszaszerezte. A vébé előtt a skót profi bajnokságot nyerte, ott az elődöntőben Stephen Hendryt, a döntőben Anthony McGillt verte.

A fiatal Trump eddig csak egy ranglistás versenyen győzött, az idei China Open döntőjében Mark Selbyt verte. 16 éves kora óta profi, Ronnie O’Sulivannal közös rekordot is tart: mindketten 14 éves korukban csinálták meg először versenykörülmények között a 147-es rekordbréket. A 2006-os Welsh Openen ő lett a legfiatalabb, aki ranglistaversenyen a selejtezőből bejutott a döntőbe.

Higgins a vb-n az első két körben Stephen Lee-t és Rory McLoadot verte könnyedén. A nyolc között a felkészülésénél pszichológus segítségét is igénybe vevő  Ronnie O’Sullivannel küzdött hatalmasat. A szintén háromszoros világbajnok O’Sullivan 8-5-re vezetett, Higgins onnan jött vissza, négy frémet nyert egymás után. O’Sullivan még egyenlített, de Higgins jobban koncentrált a végén, és 13-10-re nyerte a meccset. Az elődöntőben is szorosat játszott a világranglista-második Mark J. Williamsszel, a kiélezett mérkőzést 17-14-re hozta, bár többször is megzavarták a nézők a játék közben.

Judd Trump

A döntőért Trumpnak is nagy neveket kellett vernie, az első körben a világbajnoki címvédő Neil Robertsonnal játszott. Mérkőzésük kiegyenlített küzdelmet hozott, felváltva hozták a frémeket, a végén Trump húzta be 10-8-ra a győzelmet. A fiatal balkezes sznúkeres már ekkor kijelentette, hogy a világbajnoki címért jött. “Nagyon fel vagyok dobva, de nem akarok itt megállni. Nem jöttem volna ide, ha nem gondolnám, hogy meg tudom nyerni ezt a tornát.” Ezt a következő meccsei bizonyította is, simán verte Martin Gouldot és a szintén világbajnok Graeme Dottot. Az elődöntőben ő is megszenvedett, bevallása szerint élete legidegfeszítőbb, de legjobb meccsét játszotta a Ting Csünhujjal. Trump többször is vezetett két-három frémmel, de a kínai mindig visszajött, sőt, 14-15-re már ő vezetett. Az angol azonban jobban bírta idegekkel, három frémet nyert, fordított, az utolsóban egy remek 105-ös brékkel nyert.

Higgins tudta, nem lehet leírni a kevesebb tapasztalattal rendelkező ellenfelét. “Életem legnehezebb döntője vár rám. Ő az a csodagyerek, akire a sportág várt" - mondta a döntő előtt Trumpról.

000 Par6245162

A döntő első napján Trump nyerő szériája tovább tartott. Két 100 feletti bréket is lökött, és 10-7-re vezetett.

A második napon felváltva két-két frame-et nyertek, de a szünet után Higgins négyet vitt zsinórban, így az utolsó, esti szakasznak 13-12-vel vágtak neki. A következőt is a skót nyerte, de Trump még visszajött 14-14-re, de Higgins visszaállította és tartotta a két frame-nyi különbséget (16-14, 17-15).

A drámai 33. játékban Trump egy golyónyira volt a 17-16-tól, de elhibázott egy könnyű rózsaszínt, többszöri fordulat után Higgins az utolsó feketével 62-61-re hozta a frame-et, és ezzel a világbajnokságot (18-15).

Trump kiemelkedő tehetségű sznúkeres, de - talán fiatalsága miatt - sokat hibázott döntő helyzetekben, Higgins megérdemelten nyerte negyedik világbajnokságát, és a vele járó 250 ezer fontot.

A skótot felesége és három gyermeke ölelgette, a BBC-nek adott interjújában - a közelmúltban elhunyt édesapjára, és a féléves etiltásra emlékezve - előbb elérzékenyült, majd elsírta magát.

Rovatok