Index Vakbarát Hírportál

Titkon azt reméltem, hogy Overdose nyer

2011. június 15., szerda 07:00

Kiváló versenyzéssel 19 indulóból a negyedik lett Overdose a Royal Ascoton, a Group I.-es King's Stand Stakes futamban. A magyar ló Andreas Suboriccsal a nyergében nagyszerűen rajtolt el a 15-ös boxból, az 1000 méteres távon egy darabig az élen is volt, majd a mezőnytől elszakadó négyes élboly utolsójaként ért célba, alig lemaradva a harmadik és második helyezettől. Végig harcban volt a dobogóért, miközben a mezőny nagy része jelentős hátrányban követte az élbolyt.

A kissé emelkedő pályán győzött a fantasztikusan hajrázó Prohibit, mögötte Star Witness és Sweet Sanette értek be, éppen csak megelőzve Overdose-t, aki negyedik helyével 16 100 fontot (4,83 millió forint) nyert. A győzelem 170 310, a 2. hely 64 560, a harmadik 32 310 fontot ért.

"Picit álomvilágban élek, titkon azt reméltem, hogy talán megnyeri a versenyt - nyilatkozott a futamot közvetítő SportM-nek Mikóczy Zoltán, Overdose résztulajdonosa . - Menet közben aztán rá kellett jönnöm, és el kellett fogadnom, hogy a negyedik hellyel is fantasztikus eredményt ért el. Teljesítményével igazolta, hogy itt a helye a világ legjobbjai között. A futam után odajött hozzám az ascoti pálya igazgatója, és azt mondta, számára Overdose futása a legnagyobb csoda, nem tud arról, valaha visszatért-e a világ élmezőnyébe ilyen súlyos patairhagyulladás és maradandó patasüllyedés után egy angol telivér. Engem ez is megerősített abban, hogy ha tudjuk biztosítani a feltételeket, akkor jövőre vagy azután Group I-es versenyt tud nyerni Overdose."

Mikóczy Zoltán beszélt a tervekről is, megpróbálják az őszi szezont is úgy felépíteni, mint a tavaszit, csúcsa a november 2-i párizsi verseny lenne. Előtte augusztusban visszatérhetnek Angliába, és a párizsi futam után még szóba jöhet egy egyesült államokbeli verseny is.

Nem lehet probléma Overdose Group I.-es versenyeztetése

Mikóczy a m1 szerda reggeli műsorában telefonon elmondta, nem igaz, hogy Overdose jelzálog alatt futott volna kedden. "Ez a hír dezinformáció, tulajdonképpen egy kacsa lett megszellőztetve. A jövő héten hazatérünk a lóval, tisztázni is fogjuk – jelentette ki Mikóczy, majd hozzátette, a Overdose-nak a legtőkeerősebb magyar vállalatok a társtulajdonosai, ezért nem okozhat gondot jövőbeli versenyeztetésének finanszírozása. - Olyan tulajdonostársaim vannak, mint a Mol, az OTP, a Trigránit és a Pannónia Biztosító, ezért úgy gondolom, ha a döntés megszületik arról, hogy a magyar lóversenyzés felvirágoztatásáért áldozni fognak, akkor nem szabad, hogy problémát jelentsen a ló Group I.-es futamokon való versenyeztetése."

A hatéves angol telivér első 12 futamát megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában - 14 veretlen futás után - kikapott Baden-Badenben. Azóta április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol meggyőző stílusban, új pályacsúccsal nyert. Ascot előtt legutóbb május 21-én versenyzett, akkor csak hetedik lett a Temple Stakesen, a Haydock Parkban , így az volt a kérdés az ascoti verseny előtt, vissza tud-e zárkózni a legjobbak közé.

A szakkommnetátor csodát látott

Pécsi István csodának nevezte Overdose teljesítményét, figyelembe véve a két évvel korábbi súlyos betegségét. Szerinte még egyetlen ló sem ért el ilyen eredményt ennyire komoly sérülésből visszatérve, úgy véli: Overdose megváltotta belépőjét a legerősebb Group I.-es futamokra. "A negyedik-ötödik hely a legoptimálisabb elvárás volt, hiszen roppant erős mezőny állt rajthoz Ascotban. Mivel a világ legjobbjai ellen kellett helytállnia, ezért előzetesen egy kicsit féltettük is a versenytől" – fogalmazott Pécsi, aki szerint ha a következő egy-két hónap sérülésmentesen alakul, akkor Overdose idén bárhol a világon tud majd Group I.-es futamokat nyerni.

Rovatok