Index Vakbarát Hírportál

38 gyanús szerződést talált a NUSI-nál a kormánybiztos

2011. június 21., kedd 16:55

Vígh László kormánybiztos 38 szerződés ellenőrzését tartotta indokoltnak a tavaly ősszel megszűnt Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) tevékenységének átvizsgálása során.

A kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ezt az Országgyűlés sport és turizmusbizottságának az úgynevezett "Az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága" előtt mondta el.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetését is ellátó Vígh László beszámolójában elmondta, hogy a jogelőd NUSI által a korábbi években megkötött 38, többek között tanácsadói szerződés 80-90 százalékát felbontották már, és ezeket a feladatokat vagy saját, belsős munkaerő segítségével vagy pedig más külsős cég bevonásával, olcsóbban tudják megoldani.

Az albizottság másodszor ült össze, így fő tevékenységét jelenleg az adat- és információgyűjtés határozza meg. A képviselők ezért most egyelőre arról vitáztak, hogy melyek lehetnek még azok a szerződések, amelyeket vizsgálni kell, mert felmerülhet a gyanúja annak, hogy azoknál valamilyen visszásság történt.

Szilágyi György jobbikos képviselő javaslatára többek között olyan konkrét ügyeket fog vizsgálni a bizottság, mint például a Syma Csarnok és az állam között megkötött bérleti szerződés. Szilágyi szerint meg kell nézni, indokolt-e, hogy az állam képviseletében a NUSI évi 170-180 napra, napi egymillió forint plusz áfáért bérli vissza a Symától a csarnokban található atlétikai pályát. Szóba került az is, hogy egy 2009-es Önkormányzati Minisztérium részére elvégzett vizsgálat szerint Vass Károly - aki korábban a NUSI élén állt - úgy hajtott végre személyi kinevezéseket, hogy arra már nem volt jogszerű felhatalmazása.

A jobbikos képviselő szerint azt is vizsgálni kell, hogy a NUSI 2008-ban 44 millió, 2009-ben pedig 30 millió forintot fizetett ki külsős ügyvédi irodáknak tanácsadás címén. Vígh László kormánybiztos ennek kapcsán elmondta: a NUSI korábbi négy-öt külsős ügyvédi szerződéséből már csak egyet tartottak meg. Szilágyi felvetésére végül azt is ellenőrizni fogják, miért adták bérbe a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) területének egy részét jóval áron alul, mindössze 24 Ft/hó/m2-ért autóbusz-pályaudvar céljára, amikor a Papp László Budapest Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion szomszédságában ugyanitt ingatlanszakértők szerint a 3000 Ft/hó/m2 ár lett volna a reális.
A szerződések vizsgálata folytatódik, s ahol büntetőjogi szempontból indokolt,  feljelentések megtételét is tervezik az albizottság tagjai.

Rovatok