Index Vakbarát Hírportál

350 deszkás vonult a Belvárosban

2011. augusztus 16., kedd 20:29 | aznap frissítve

Több száz gördeszkás gurult szombat délután budapest belvárosában a Deszkás Piknikre keresztelt felvonuláson. A gördeszkás Critical Mass 10 kilométeres Széna tér – Margit híd – Blaha Lujza tér – Hősök tere – Közlekedési Múzeum távját nagyjából 350 szimpatizáns teljesítette.

A felvonulás célja, hogy felhívja a figyelmet erre az évről-évre egyre népszerűbb, mégis szinte teljes mértékben ellehetetlenített sportra. A fővárosi önkormányzatok nyugati minta alapján küzdenek a gördeszkázás ellen, amit meg is értenének és el is fogadnának a gördeszkások, ha a tiltás és büntetés mellett nyugodt, rendezett körülmények között tudnának gyakorolni.

Nagyszerű példa erre a belvárosi gördeszkapálya, amit tavaly októberben adtak át, de használhatatlansága miatt máris visszaszorultak a térelemekre fiatalok. A megkérdezett gördeszkások szerint a pálya talaja szinte deszkázhatatlan, balesetveszélyes, tele van repedésekkel, a használati szabályokat pedig senki sem tartatja be, így fordulhatott elő, hogy a biciklisek szinte mindenkit kiszorítottak, arról nem is beszélve, hogy az ötödik kerületi önkormányzat lassan egy éve képtelen befejezni a pályát és megépíteni a beígért utolsó idomot.

Az ilyen problémák miatt jött létre a Deszkás Piknik: a felvonulók szeretnék tudatni és elfogadtatni az emberekkel, hogy ők is sportolók, nem pedig egy megoldhatatlannak tűnő probléma részei.

Eddig hat Deszkás Pikniket rendeztek, kettőt vidéken, négyet pedig Budapesten. A négy fővárosi felvonulás közül sokak szerint az idei sikerült a legjobban. A könnyen teljesíthető útvonalon az állandó tizenévesek mellett sok harmincas éveiben járó exgördeszkás is végiggurult, de meglepő módon sok női deszkás is részt vett a felvonuláson. A vonulás problémamentesen, rendőri kísérettel zajlott, talán az egyetlen dolog, amiben a felvonukók hibáztak, az a járdán gurulás volt, hiszen a rendezvény célja pont az lenne, hogy a biztosított főútvonalon haladjon a csapat, de ezzel szemben voltak néhányan, akik a járókelőket zavarva ellepték a járdákat is. Az útvonal egyébként kifejezetten kedvezett a forgalomnak, így a minimális fennakadás miatt még az autósoknak sem kellett bosszankodniuk.

A körúton haladva a járókelők felfigyeltek a zajos, guruló menetre és a legtöbb embernek, főleg a turistáknak tetszett, amit láttak. Sokan integettek, filmezték és fotózták a deszkásokat, így mindenképp meglesz a Piknik kellő visszhangja.

Nagyjából egy óra gurulás után a menet megérkezett a Városligetbe, ahol kezdődött a szó szerinti piknikezés. A jó hangulatról dj gondoskodott, a pálya melletti bisztróban hideg sört csapoltak, de fotókiállítást, majd sötétedés után filmpremiert is tartottak, de levetítették Zoltán atya, a gördeszkás pap videóüzenetét is, amiben külön köszöntötte a Deszkás Piknik résztvevőit.

A ligeti gördeszkapályán – aminek minősége a a gördeszkások szerint szintén hagy kívánnivalót maga után – a deszkások három kategóriában versenyezhettek. A versenyeken közel negyvenen vettek részt, ami ritkaságszámba megy Magyarországon. Sajnos, a délutánt nem sikerült sérülésmentesen befejezni, az egyik legtehetségesebb gördeszkás komoly bokasérülést szenvedett, amit nagyrészt az EU-szabvány szerint pálya balesetveszélyességének köszönhet.

Az eredményhirdetések után a világon elsőként Budapesten mutatták be Florian Schneider Pushed című dokumentumfilmjét, ami egy kicsit más, művészi, kreatív oldaláról mutatta be a gördeszkázást. A vetítésen itt volt a rendező is, aki részt vett a felvonuláson is.

A következő hasonlóan nagy kaliberű budapesti piknik 2012 nyarán lesz legközelebb, a szervezők azt is elárulták, hogy a cél a felvonulás utáni programok színesítése, szeretnének egyfajta fesztiváljelleget adni az egésznek, ehhez pedig idő kell.

Rovatok