Index Vakbarát Hírportál

Wilt Chamberlain vasárnap lenne 75 éves

2011. augusztus 19., péntek 14:17

Hetvenöt éve, 1936. augusztus 21-én született Wilt Chamberlain, az észak-amerikai profi kosárlabdázás nem csak termetre kimagasló alakja, számtalan rekord felállítója.

Philadelphiában született. Tízévesen már 183 centi volt, s végül 216 centire nőtt, 125 kiló volt a versenysúlya. A philadelphiai Overbrook gimnázium csapatában kezdte pályafutását, de ekkor még próbálkozott az atlétikával is, magasugrásban állami iskolai rekordokat döntögetett. Egyetemi éveit Kansasban töltötte, s már első hivatalos mérkőzésén helyi rekordot állított fel a dobott pontokat és a lepattanókat tekintve. Bőrszíne miatt rasszista inzultusok is érték, így két év után otthagyta az egyetemet. A sztorit 10 ezer dollárért adta el egy magazinnak, ami több volt, mint egy élvonalbeli profi éves keresete.

Az NBA akkori szabályai szerint mivel nem fejezte be iskoláit, egy évet ki kellett várnia, ezalatt a Harlem Globetrotters profi kosárlabdacirkusz tagja lett. A csapattal vett részt annak első szovjet turnéján, ahol Nyikita Hruscsov pártfőtitkár is kezet fogott velük.

1959. október 24-én mutatkozott be a Philadelphia Warriors csapatában, s már újoncként ő volt a legjobban fizetett NBA-játékos. 1973-ig 1205 NBA-mérkőzésen szerepelt a Philadelphia - később San Francisco - Warriors, a Philadelphia 76ers és a Los Angeles Lakers csapatában. Kétszer volt bajnokcsapat tagja, 1967-ben a Philadelphia 76ers, 1972-ben a Los Angeles Lakers játékosaként. Háromszor választották meg az idény legjobb játékosának, hat évadon át megszakítás nélkül ő volt a legeredményesebb játékos a profi ligában, s 14 idénye közül 11-ben ő szerezte a legtöbb lepattanót is. Pályafutása alatt 31 419 pontot és 23 924 lepattanót szerzett, s ő tartja az egy szezonban elért legtöbb pont rekordját 4029 ponttal. Chamberlain miatt több szabályt is meg kellett változtatni: mivel képes volt arra, hogy a büntetőt a büntetősávból néhány lépés nekifutás után felugorva zsákolja be, ezt betiltották, és miatta lett szélesebb a kosárpálya is. 1992-ben Earvin Magic Johnson búcsúmérkőzésén úgy nyilatkozott: a kosárlabdát nem lehet elfelejteni, ő az ötvenen túl is képes lenne még sorozatban 60-70 pontot dobni, ha ebben megfelelő kaliberű játékosok segítenék.

Élő legenda akkor lett, amikor 1962. március 2-án, az NBA történetében ma is egyedülálló módon 100 pontot dobott egy mérkőzésen. A New York Knicks az utolsó negyedben már csak arra koncentrált, hogy megakadályozza ebben, de Chamberlain a mérkőzés vége előtt 46 másodperccel bezsákolta a labdát, a játék ezután nem is folytatódott.

Pályafutását 1973-ban fejezte be, ezután sikeres üzletember lett, éjszakai klubot üzemeltetett és lovakat tenyésztett. 1984-ben szerepelt Arnold Schwarzenegger oldalán a Conan, a pusztító című filmben. Az évek óta szívpanaszokkal küzdő Wilt Chamberlain 1999. október 13-án, hatvanhárom éves korában halt meg, a halála előtti időszakban 22 kilót fogyott. Az amerikaiak ma is bálványozzák, 2000-ben több mint félmillió dollárért kelt el az a labda, amellyel 1962. március 2-án a 100 pontos meccsen játszottak.

Rovatok