Index Vakbarát Hírportál

Hányszor mutat az égre Usain Bolt ujja?

2011. augusztus 27., szombat 17:42

Az előző világbajnokságon a jamaicai sprinter három számban győzött, két világcsúcsot futott, excentrikus viselkedésével közönségkedvenc lett, legtöbben ma már vele azonosítják az atlétikát. Az augusztus 27. és szeptember 4. közötti atlétikai világbajnokságon megint ő szállíthatja a show-t.

 A 100-on szinte kötelező Usain Bolt győzelme, két nagy vetélytársa is hiányzik majd a vb-ről: az őt utoljára legyőző Tyson Gay sérülése miatt nem indult az amerikai válogatón, majd a váltóról is lemondott; a Budapesten kétszer is 10 másodpercen belül futó Asafa Powell nagy önbizalommal várta a vb-t, egyértelműen ő tűnt Bolt legnagyobb ellenfelének. Teguban a fogadkozásai ellenére sem tudja bebizonyítani, hogy ő a világ leggyorsabb embere, az utolsó pillanatban kiújuló sérülése miatt nem fog rajthoz állni.

Boltra azonban így sem vár sétagalopp, ő is tudja, nincs olyan formában, mint két évvel ezelőtt. Idén csak a hatodik legjobb idő az övé, Walter Dix, Nesta Carter vagy Yohan Blake szoríthatja meg. A francia Christophe Lemaitre idén századról-századra javította a legjobb fehér altéta által elért időt, de éremesélyei még így sincsenek, a döntőbe jutás lehet a célja.

A statisztika 200-on egyértelműen Bolt mellett szól, világranglista-vezető, ahol indult, nyert. Nagy meglepetés lenne, ha nem ő lenne a győztes. Nickel Ashmeade és Dix lehet rá veszélyes, Lemaitre itt is próbálkozik, és jó eséllyel döntős lehet.

Boltnak a jamaicai váltóval összejöhet a 3. aranyérem is, valószínűleg ehhez csak arra kell figyelniük, hogy ne váltsák túl magukat, ne ejtsék el a botot.

A 400 méter Oscar Pistorius miatt is érdekes lehet, először indulhat futó a vb-k történetében műlábakkal. Az olimpiáról egyszer már lemaradt a dél-afrikai, mert úgy vélték, hogy művégtagjának fizikai paraméterei miatt jogosulatlan előnyhöz jut, de most teljesülhet az álma: az épek legjobbjaival küzd. Csak egyetlen kikötésnek kell megfelelnie, a 4x400-as váltóban neki kell elsőként rajtolnia, hogy a váltásoknál szokásos tülekedésben ne veszélyeztesse magát vagy a többieket.

A nőknél Veronica Campell-Brown és Carmelita Jeter tűnik a legesélyesebbnek a 100 aranyára. 200 méteren sűrűbb a mezőny, a háromszoros világbajnok Allyson Felix, és a ranglistavezető Solomon Shauda is joggal tekinhető aranyesélyesnek. Felix az amerikai bajnokságon a 100, 200 és 400 métert is nyerte. A vb-n duplázni készül, 400-on Sanya-Richard Ross mellett ő az egyik favorit, de a szezon leggyorsabbjával, az orosz Anasztaszja Kapasinszkával is számolni kell.

A férfi 10 000 méteren Kenenisa Bekele kerülhet a rekorderek közé, sorrendben ötödik világbajnokságát nyerheti. Arra, hogy ez sikerül neki, csak a bátrak tegyenek, több mint egy éve nincs eredménye a távon. Az etióp szabadkártyával indul, nem tudni, mire képes. A világ idei legjobbját futó Mo Farah sokkal inkább tűnik befutónak. Farah akár duplázhat is, 5000-en sem volt nála jobb ideje senkinek. A kérdés az, mennyire bírja a sorozatterhelést. A tízezer döntője után másfél nappal már az előfutamban kell versenyeznie.

A 800 méteres síkfutásban David Rudishán nagy a teher, a tavaly kétszer is világcsúcsot futó kenyainak Teguban is bizonyítani kell. Idén nem talált legyőzőre, riválisát a szudáni Abubaker Kakit kétszer is megverte. A kettejük párharcába a furcsa taktikával versenyző Jurij Borzakovszkij szólhat bele. Az orosz általában a mezőny végéről indítja hajráját, olykor be is válik. Már olimpiai döntőt is nyert vele.

Érmek mellet, pénz is osztanak

Összesen 7,336 millió dollár pénzdíjat osztanak ki a világbajnokságon. Az aranyéremért 60 ezer dollár jár, de ennél is jobban fizet a világcsúcs, ami 100 ezer dollárt ér. A vb keretében rendezik meg a maraton Világkupát, amelyen a győztes férfi és női csapat 142 ezer dollárt kap.  

A pénzdíjak:
egyéniben:
arany: 60 ezer dollár (42 ezer euró)
ezüst: 30 ezer dollár
bronz: 20 ezer dollár
negyedik hely: 15 ezer dollár
ötödik hely: 10 ezer dollár
hatodik hely: 6000 dollár
hetedik hely: 5000 dollár
nyolcadik hely: 4000 dollár

váltók (csapatonként):
arany: 80 ezer dollár
ezüst: 40 ezer dollár
bronz: 20 ezer dollár
negyedik hely: 16 ezer dollár
ötödik hely: 12 ezer dollár
hatodik hely: 8000 dollár
hetedik hely: 6000 dollár
nyolcadik hely: 4000 dollár
(Forrás: MTI)

A 110 gáton is nagy küzdelem várható, három klasszis csap össze. A hosszú kihagyás után visszatérő kínai Liu Hsziang nagyon jó formában van,  David Oliver sorozatosan nagy időket tud, de Dayron Robles is csak néhány századdal marad el mögöttük.

A tavaly a nőknél az év atlétájának választott Blanka Vlasic nagyot kockáztat, bár nem jött teljesen rendbe sérüléséből, elindul a magasugrásban. “Nem bírnám elviselni, hogy csak a tévében nézzem a versenyeket. Úgy érezném, mintha nem hívtak volna meg egy jó partira”. Egészségesen favorit lehetne, de így az orosz Anna Csicserova verhetetlennek tűnik. Idén már a 207 centimétert is átugrotta.

Gereblyézni sem kell már

Az atlétika meglehetősen konzervatív sport, de a bíráskodásban azért úgy tűnik, kimeríthetetlen a technikai újítások száma. A koreai vb-n debütál a homokegyengető gép. Az eszköz villámgyorsan sima homokfelületet képez az ugrógödörben, így sokkal könnyebb lesz a nyomokat bemérni, és pontosabbak lesznek az eredmények is.

A dobószámokban is az automatizálás felé tartanak, a szaladgáló versenybírók helyett távirányítós kisautókkal szedik majd össze a szereket. A bírók így nem csak kevesebbet mászkálnak, de attól sem kell tartaniuk, hogy fejen találja őket egy eltévedt diszkosz.

Rovatok