Index Vakbarát Hírportál

Hatból hat érem a kenyaiaké az atlétikai-vb-n

2011. augusztus 27., szombat 16:43

Vivian Cheruiyot élete második 10 000 méteres versenyét futotta, de egyből világbajnoka lett a számnak. A nyomasztó fölényben lévő kenyaiak a második, harmadik és negyedik helyeket is megszerezték. A tegui vb első napján mind a hat megszerezhető érem Kenyáé lett. Délelőtt a női maratonban taroltak.

A kenyaiak esélyt sem hagytak, hogy más nemzetbeli a dobogóra állon. A tízezres döntőben a harmadik kilométer után átvették az irányítást, és gyorsításukkal szétszedték a mezőnyt, legtöbbet a címvédő Linette Masai vezetett. Hat kilométernél már csak nyolcan voltak az élbolyban, hétnél már csak hatan, egy körrel később pedig már csak az etióp Meseleh Melkamu tartotta a lépést Cheronóval, Masaijal, Kiplagattal és Cheruiyottal.

A kenyaik jól taktikáztak, ügyesen váltottak poziciókat, Melkamut sokat futtatták külső íven, így a hajrára elfáradt, leszakadt tőlük. Az utolsó körben Cheruiyot sprintelt legjobban, Az ötezren korábban világbajnok második tízezres versenyét futotta, vb-címéért Kipyegot és Masait verte. Cherono negyedik lett.

A magyar Papp Krisztina a 16. helyen végzett, 32:56.02-t futott, helyezésben nem, de időben egy kicsit jobb teljesítmény volt tőle várható.

Eredmények:

1. Vivian Cheruiyot 30:48.98
2. Sally Kipyego  30:50.04    
3  Linet  Masai  30:53.59
16. Papp Krisztina 32:56.02.

Rovatok